Орест Сарматський

На Тернопільщині зібрали в одній книзі пам’ятки часів Української революції

2 (Copy)

Книгу з даними про майже 400 пам’яток-свідчень подій 1917-1921 років видали у Тернополі.

Про це кореспондента «Терену» повідомила керівник проєкту, директор обласного центру охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини Марина Ягодинська.

- Робота над проєктом – виданням «Боротьба за українську державність 1917–1921 рр. на Тернопільщині: місця пам’яті» тривала понад два роки. За цей час опрацювали об’ємну базу Центру пам’яток, накопичену в попередні роки. Дуже багато разів виїжджали у різні куточки області, де інвентаризували об’єкти культурної спадщини. У книзі, аналогу якій в Україні немає, подано характеристику, опис, історію 374-ох об’єктів, їх сучасні та давні світлини. Серед них - пам’ятники, пам’ятні знаки, меморіальні дошки, будівлі, могили воїнів і діячів, які боролися за становлення соборної Української держави, - розповіла Марина Ягодинська.

За її словами, упорядник видання Володимир Салук розробив і подає у книзі карту трьох сучасних районів, де нанесено позначки – місцях розташування тих чи інших історичних об’єктів із GPS координатами. Тому книгу можна взяти із собою в мандрівку як путівник місцями пам’яті Тернопільщини.

Для реалізації задуму залучили десятки краєзнавців, які на місцях були провідниками і поділилися власними зібраними історичними відомостями.

Також було опрацьовано чимало історичної літератури та архівні матеріали.

Видання «Боротьба за українську державність 1917–1921 рр. на Тернопільщині: місця пам’яті» приурочене 100-ліття Української революції та 30-й річниці відновлення державної незалежності України.

Книгу видано за фінансової підтримки обласної ради і облдержадміністрації, де сьогодні презентували видання.

Як повідомляло агентство, у цьому році Тернопільський обласний центр охорони та наукових досліджень пам’яток культурної спадщини за сприяння Українського культурного фонду «Культура в часи кризи: інституційна підтримка» видав збірник, у якому понад 860 сакральних об’єктів – скульптур ХVІІІ – ХХ ст.

Раніше повідомлялось, що Тернопільська область за потенціалом і величиною архітектурної спадщини — один із найбільш потужніших регіонів України. Нині тут до переліку об’єктів культурної спадщини внесено майже  7 тис. пам’яток археології, історії та монументального мистецтва.

Фото: пресслужба ОДА

Вибір читачів за тиждень

Відео