Євгенія Цебрій

На виставці у Тернополі покажуть старовинні вишиванки, які збирали по всій Залозецькій громаді

Виставка унікальної вишивки триватиме з 19 травня до 12 червня

Виставку  “Вишивка Залозецького краю” представлять у Тернопільському обласному художньому музеї з нагоди Міжнародного дня вишиванки. Відкриття виставки - 19 травня об  11.00. Триватиме вона до 12 червня. Про це повідомив директор Залозецького краєзнавчого музею Василь Ільчишин.

Зараз, в період військової агресії проти України, в тому числі і інформаційної війни, як ніколи час презентувати культурне надбання нашого народу, нашого Залозецького краю! Щиро усіх запрошуємо! - каже він. 

Нагадаємо, у колекції Залозецького краєзнавчого музею - сотні експонатів вишивки. Взимку цього року музей оголосив по всій громаді збір давніх рушників, вишитих сорочок, фотографії людей у вишиванках. На це прохання відгукнулося чимало жителів краю. Знищену часом вишивку у музеї реставрували. 

Давніх вишиванок стає з кожним роком все менше і менше. Зараз взагалі на грані фантастики знайти щось автентичне. Вишите або випродують, або спалюють, миші з’їдають, затикають діри такими речами. Я знаходив такі речі на смітниках, на узбіччях доріг, - розповідав раніше Терену Василь Ільчишин. 

На виставці представлять найбільш унікальні експонати, які мають свою історію. Це, приміром, весільні речі, упівські, вишиті в Сибіру на засланні.

Фото Василя Ільчишина

Вибір читачів за тиждень

Відео