На передовій тернопільські правоохоронці ловлять сепаратистів і сапають бараболю

Жителі Луганщини зі сльозами проводжали тернопільських міліціонерів.

Місто Попасне, що стало місцем тимчасової дислокації добровольчого загону тернопільських правоохоронців, поступово повертається до мирного життя.

Відбулась ротація 50 тернопільських правоохоронців, які несуть службу в зоні АТО. Загін є зведеним - в нього входять спецпідрозділи і працівники райвідділів міліції Тернопільщини. Вони нещодавно повернулись зі сходу, а вже через тиждень охоронятимуть громадський спокій у Тернополі й області.

Зі своїми підлеглими на передову вже вдев’яте їздив начальник управління кадрового забезпечення УМВС України в Тернопільській області Василь Крайник.

Він розповів, що місцеві жителі, які ще недавно називали тернопільських міліціонерів вбивцями і карателями, зараз зі сльозами на очах проводжають їх додому.

«Ставлення місцевих жителів до нас з часу першої поїздки у вересні кардинально змінилось, - каже пан Василь. - Раніше до правоохоронців і військових ставились як до ворогів. Тепер про тернопільську міліцію відзиваються лише з теплотою. Наші хлопці діляться з місцевими харчами, водою, допомагають навіть грядки сапати і картоплю садити, коли є вільний час. Бувало, й що начальник районної міліції, який вміє гарно готувати, годував всіх 50 правоохоронців. Днями жителі проводжали додому наших хлопців зі сльозами, називаючи їх «синками». Взаємодопомога тут на першому місці».

- У Попасній, де дислокується наш зведений загін, зараз набагато спокійніше, - продовжує Василь Крайник. – А у січні обстріли були кожен день. На блокпостах 7 наших працівників були травмовані, отримали контузії від обстрілів мінометів. Зараз вони вже поправились.

Місцеві поволі повертаються до своїх домівок, і якщо місяць тому в місті жило близько трьох тисяч людей, то нині - 25. Людям почали видавати пенсії, відновив свою роботу хлібзавод, ціни на продукти не піднялись. Хоча сказати, що там зовсім спокійно, не можна, адже ситуація може змінитись будь-якої миті.

«За минулий місяць ми затримали 4 сепаратистів, - каже міліціонер. - Тепер жителі Попасної та села Троїцьке відчувають наш захист».

Зараз у зону АТО відправилось ще 50 тернопільських міліціонерів, наступна ротація буде через місяць.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

Вибір читачів за тиждень

Відео