На Тернопільщині чим більше комісій, тим краще?

В області створять додаткові органи, які перевірятимуть роботу військово-лікарських комісій.

Про впровадження додаткових заходів для забезпечення виконання п’ятої черги часткової мобілізації говорили нині в ОДА під час засідання Ради оборони Тернопільської області.

Участь у засідання взяли міські голови в районах, начальники територіальних підрозділів УМВС в області, військові комісари.

За даними начальника управління МВС України в Тернопільській області Олександра Богомола, близько 29 тисяч осіб ухиляються від призову за мобілізацією. З них встановлено місце перебування й відправлено до військкоматів близько тисячі.

«Порушено 136 кримінальних проваджень за статтею 336 Кримінального кодексу України, згідно з якою за ухилення від призову за мобілізацією передбачено позбавлення волі на строк від 2 до 5 років», - зазначив Богомол. 

Він додав, що ухилянтам у прокуратурах ставлять ультиматум: або вони ідуть до суду, або - захищати країну.

Голова ОДА Степан Барна наголосив на важливості протидії можливим проявам корупції у роботі військкоматів і військово-лікарських комісій, а також саботажу в органах місцевої влади та органах місцевого самоврядування. 

«Перешкоджання мобілізації – це злочин проти держави, - зазначив він. - Якщо керівники не справляються із завданням забезпечення мобілізації, вони мають залишити свої посади і йти захищати країну. Це стосується оповіщення військовозобов’язаних, прозорої роботи військово-лікарської комісії, органів соціального захисту населення».

За словами директора департаменту охорони здоров’я ОДА Володимира Курила, лише половина військовозобов’язаних в області придатна до служби.

На проблемі догшлядальників за непрацездатними особами зупинився директор департаменту соціального захисту населення ОДА Вадим Боярський. Він підкреслив, що догляд може здійснювати будь-яка особа, не обов’язково це має бути родич. Тому призначати догляд за призовниками повинні в останню чергу.

За підсумками засідання вирішено створити комісії, які перевірятимуть роботу військово-лікарських комісій та роботу голів сільських рад. Представники комісій повідомлятимуть головам РДА виявлені факти перешкоджання мобілізації. На наступне засідання Ради оборони запросять голів сільських рад, які не виконують поставлених завдань щодо проведення мобілізації.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео