Орест Сарматський

Найбільший гарбуз у світі важить більш ніж тонну (Агроновини)

0401 (Copy)

Українці їдять найбільше в світі гарбузів та кабачків – у середньому 33 кілограми на рік.

А от найбільші гарбузи вирощують італійці. Цього року фермеру з Італії Стефано Кутрупі вдалося виростити гарбуза вагою 1226 кілограмів. Таким чином виробник встановив світовий рекорд. Попередній рекордний гарбуз, внесений до Книги рекордів Гіннеса, важив 1190 кілограмів. Виростив його у 2016 році фермер із Бельгії Матіас Віллемійнс. Нового рекордсмена презентували під час «Великого фестивалю гарбуза», який цього року проходив у Печчолі (Регіон Тоскана, Італія), пише AgroTimes. Наступного року фестиваль гарбузів прийматимуть у німецькому Штутгарті. Зазначимо, що хоча українці і є найбільш активними споживачами гарбузів та кабачків, ринок такої продукції в країні недостатньо різноманітний.

- Внутрішній ринок України ще ментально залишається трохи в минулому, працює за звичкою. Всі звикли, наприклад, до сорту «Ромашка», його найбільше купують. Чому так? Тому що дистриб’ютори, швидше за все, мало знайомі з іншими сортами. Також торговельні мережі не хочуть брати якісний гарбуз з хорошими смаковими якостями, з великим вмістом кератину, але з непривабливим товарним виглядом. Однак, обсяг споживання гарбуза в Україні збільшується. На кожному форумі представники рітейлу кажуть, що гарбуз цікавий продукт, – розповідає Сергій Паращенко засновник компанії «Чистий продукт», яка вже протягом 10 років займається вирощуванням гарбузів.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Сир, що купається у вині: унікальні продукти виготовляє подружжя із Запорізької області

0402 (Copy)
0402 (Copy)

М’який з пліснявою, твердий, копчений сир, а ще сир, що “купається” у вині – такі крафтові продукти виробляє сироварня “Ліхтенфельд” із Запорізької області. Це сімейний бізнес Христини Черномаз та Володимира Мінка. Заради власної мрії, варити сир, подружжя переїхало з міста в село. Ідея відкрити власний бізнес у Христини та Володимира з’явилася після того, як вони протягом тижня жили на фермі у сировара Олександра Доброжанського в Одеській області. Саме там подружжя отримало перші знання з сироваріння. Майбутні сировари переїхали з Мелітополя до села Спаське Мелітопольського району. Там облаштували виробництво. Спочатку переробляли 60 літрів молока на день, зараз збільшили обсяги до 100 літрів. Сири варять з коров’ячого молока, яке закуповують у місцевих селян. Христина та Володимир продають свою продукцію під торговельною маркою “Органічна ферма “Ліхтенфельд” Ліхтенфельд з німецької перекладається як “ясне поле”). Це три види м’яких сирів з пліснявою та 6 видів твердих сирів. Сировари взяли за основу старовинні європейські рецепти та дещо змінили їх – так з’явилися унікальні продукти. Свої сири подружжя презентувало у вересні під час фестивалю Local Farmer Fest у Бердянську, який відбувся за сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка Східної України” (Проєкт USAID).

- Усі наші сири – натуральні, з коров’ячого молока. Продаємо їх усі за ціною 370 гривень за кілограм. Деякі з них витримані у домашньому вині кілька місяців, мають чудову скоринку та насичений аромат. У нас є сир, якому один рік – це “Вайнекаас”. Це сир, у якому є суміш білої та синьої плісняви, має дуже насичений смак, пів року визріває, потім “купається” два тижні у червоному сухому вині. На фестивалі у Бердянську ми продали кілька голівок, поціновувачі такого сиру питали саме його. Сир “Рамзес” має вісім місяців витримки, пів року він визріває, потім два тижні коптимо його на вишневих та яблуневих гілках, виходить дуже яскравий смак та красива скоринка, – розповідає Христина Черномаз.

Джерело: https://www.seeds.org.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео