Анастасія Кисіль

Напередодні виставки у Польщі вкрали картину з Тернопільським ставом (фото)

Авторка картини - Любов Поворозник. Вона разом з тернопільськими та польськими митцями виставила свої роботи на продаж у Кракові, щоб зібрати гроші для армії

Виставку картин українських та польських художників відкрили у польському місті Кракові. За гроші, зібрані з їх продажу, придбають фурнітуру для пошиття бронежилетів українським військовим. 

Більшість робіт належать тернопільським художникам із творчого об’єднання «Удін і компанія». Зараз митці займаються волонтерством, зокрема, шиють бронежилети для наших захисників. Кошти з продажу картин планують витратити на закупівлю тканини та інших матеріалів. Ініціативу підтримали і польські митці, роботи яких можна придбати на виставці, розповіла Терену організаторка виставки та художниця Соломія Ракуш. 

Ми відкрили виставку 27 травня. Відвідувачів було небагато, адже нам не пощастило з погодою, був дощ. Проте є гарні новини, ми вже продали картину тернопільського митця Миколи Кафтана. Її придбав поляк за 800 злотих, - розповідає організаторка виставки. 

Перша продана картина з виставки

На виставці представили понад 35 картин. Організаторка каже, що відвідувачі теж приносили полотна на продаж, аби допомогти нашим захисникам.

Соломія Ракуш розповіла, що під час підготовки до дійства стався неприємний інцидент. За два тижні до відкриття події, невідомі викрали картину «На світанку» тернопільської художниці Любові Поворозник. Вартість викраденого полотна оцінюється у 2 тисячі злотих.  

Інцидент трапився 10 травня о 15.12. Невідомий увійшов до приміщення кав’ярні та вкрав картину.  На полотні розміром 40×80 був зображений Тернопільський став. Я подала заяву до поліції, проте результату це наразі не дало, -  каже Соломія Ракуш. 

Після відкриття виставки організатори забрали всі картини до себе на зберігання, аби не сталося подібної ситуації. 

Мисткиню Любов Поворозник випадок з викраденням не дуже засмутив. Каже, це означає, що картина була цінна. Окрім зображення Тернопільського ставу вона виставила на продаж ще кілька своїх робіт. Художниця створила їх до війни. Каже, що не може малювати страшну війну, і прекрасне під час війни теж не вдається творити. 

На полотнах зображено те, що я люблю. На одній з картин я намалювала соняхи, на іншій світанок. Також одна з картин намальована у карпатському стилі, це була літня пора, коли цвів іван-чай, - розповідає тернопільська художниця. 

Картини тернопільської художниці Любові Поворозник

З початку війни Любов Поворозник не брала пензля у руки. Вона відійшла від мистецтва та почала волонтерити, зокрема, плела маскувальні сітки. Виставка-продаж стала подією, де мисткиня заговорила через свої полотна. 

Хочу показати всім, за що наші хлопці стоять, за що ми воюємо. Це наша природа. Це Україна та її краса. Це те, що мені подобається, що зворушує, - ділиться емоціями співрозмовниця. 

Роботи, представленні на виставці у Польщі

Хто хоче придбати картину і цим підтримати українську армію, може написати на сторінку виставки у фейсбуці. 

Фото надані Соломією Ракуш

Вибір читачів за тиждень

Відео