Дарія Шевченко

Нардеп Іван Чайківський розповів, які виклики постануть перед аграріями з новим врожаєм (Відео)

Найбільшою проблемою для аграріїв під час посівної-2022, нардеп називає логістику

Посівна-2022 на Тернопільщині виконана на 100%. Однак, під час посівної кампанії аграрії зіткнулись із проблемами, пов’язаних з логістичними каналами. Про це в ефірі телеканалу «Рада» повідомив народний депутат України, секретар Комітету аграрної політики і земельних відносин у Верховній Раді Іван Чайківський.

Під час спілкування з аграріями про те, які в них були найбільші проблеми під час посівної-2022, фактично кожен назвав проблему – логістика. Тому що майже всі логістичні канали пошкоджені і доставка будь-чого – пального, засобів захисту, зараз здійснюється погано,- каже нардеп.

За словами Івана Чайківського, Україні зараз потрібна допомога партнерів з Європи та Америки у відновленні транспортних зелених коридорах, щоб була можливість вивезти зерно в африканські країни. Бо в іншому випадку там може виникнути голод.

Зерно, яке не вивезене з України, може стати причиною певного голоду в багатьох країнах світу. Тому треба докладати всіх зусиль абсолютно  всім, щоб відправити зерно, - каже Іван Чайківський. - Є ще друга проблема. В серпні ми починаємо збір врожаю жнива, а вже 5 липня наступає посівна кампанія – ми починаємо сіяти озимі ріпаки. І для того щоб почати посівну кампанію потрібен фінансовий ресурс: треба купити добрива, пальне, засоби захисту для культур і так далі. І аграрії мають розрахуватись зі своїми пайовиками. Тому що пайовики, які віддали в оренду землю, будуть чекати на гроші. Аграріям потрібен буде великий ресурс, як в період жнив. Саме в період липня-серпня зазвичай аграрії найбільше продавали зерна, щоб забезпечити свої потреби для відновлення господарської діяльності на врожай 2023 року.

Іван Чайківський зазначив, що спільно з Урядом та Комітетом аграрної політики будуть працювати над вирішенням проблеми, пов’язаної з логістичними шляхами.

Фото з відкритих джерел, відео Івана Чайківського

Вибір читачів за тиждень

Відео