Населення вирощує 98% української картоплі (Агро-новини)
В Україні за останні 27 років частка виробництва картоплі домогосподарствами помітно зросла: з 71% до 98%. Частка фермерської картоплі у різні роки коливається від 2% до 5%.
Про це пише у вересневому номері журнал «Landlord».
За підрахунками Міністерства аграрної політики та продовольства, щороку в Україні вирощують близько 21,5 млн т картоплі. При цьому близько 60% врожаю згодовується худобі або втрачається у процесі збирання та зберігання.
Один з важливих показників ефективності картоплярства – рівень середньої врожайності. В ЄС середньостатистична врожайність у професійних господарствах сягає 33-34 т/га (найвища у 2017-му в Бельгії – 86 т/га, найнижча в Болгарії – 14,5 т/га), натомість в Україні торік вона становила 40-45 т/га, а у 2018-му чимало господарств отримало врожайність понад 50 т/га.
Середня врожайність у господарствах населення у 2,5 рази менша, ніж у сільгосппідприємствах. На присадибних ділянках не дотримуються сівозміни, технологій вирощування та зберігання, невчасно або взагалі не проводять сортооновлення, неретельно обробляють від шкідників, додає кандидат сільськогосподарських наук, завідувач відділу виробництва, зберігання і переробки Інституту картоплярства НААН Тетяна Купріянова.
Україна зібрала понад 40 млн т зерна
Українські аграрії станом на 28 вересня 2018 р. намолотили 40,1 млн т зерна з площі 11,0 млн га (74%) при врожайності 36,4 ц/га.
Про це говориться у повідомлені Міністерства аграрної політики та продовольства, повідомляє «АгроПортал».
Поряд зі збиранням урожаю проходить осіння посівна кампанія. Так, аграрії посіяли 3,3 млн га озимих зернових культур (46%), при прогнозованій площі 7,2 млн га. Крім того, озимого ріпаку при прогнозованій площі 888 тис. га посіяно на 955 тис. га (108%).
Фото з відкритих джерел