Євгенія Цебрій

«Наш хлопчик одужає»: Артемку з Тернопільщини провели пересадку кісткового мозку (відео)

Операцію провели в Ізраїлі. Процедура минула успішно.

Першу трансплантацію кісткового мозку провели тернополянину Артему Гудимі в Ізраїльській клініці 16 лютого. Операція пройшла успішно. Загалом для цілковитого одужання хлопчикові потрібно три таких трансплантації. Про це повідомила у Facebook мама Артема Марія Гудима.

- Цього дня чекали всі! Відчуття в середині мого серця - просто неймовірні! – написала жінка. - Вже стільки всього ми з цим диво- хлопчиком пережили. Скільки болю та відчаю було за ці декілька місяців, а ще більше перемог. І ось, ми вже на основному етапі лікування, після якого нас чекає такий довгоочікуваний результат – лікування працює, наш хлопчик одужає.

Марія Гудима описала, яка відбувався процес пересадки кісткового мозку. За її словами, ще з середини ночі організм Артемчика почали готувати до трансплантації – до «прийому» стовбурових клітин, які були попередньо в нього взяті та заморожені.

- Зранку, близько 10.00 з лабораторії привезли спеціальний резервуар з холодним азотом, де і зберігались клітини весь цей час. Зібралось багато лікарів, - всі були такі схвильовані. Адже кожен з них став для нас частинкою нашої великої сім'ї. Всі вони - ведуть боротьбу за життя нашого Артемчика і разом із нами чекають на той момент, коли ми зможемо сказати такі заповітні слова – Артемчик здоровий! - розповідає жінка. 

За словами жінки, у  повітрі на декілька секунд зупинилось все: дихання, час, ніхто не ворушився… Стовброві клітини вийняли із резервувара  і передали в руки головній медсестрі, якій довірили підключити пакет із клітинами до системи Артемчика.

- Всі мовчали, а лікар Аміт, який проводив трансплантацію,  лише час від часу споглядав на мене та усміхався. Я думаю, що в цей момент він знав мої відчуття і був неймовірно щасливий, що також причетний до порятунку життя нашого хлопчика. Протягом всього цього часу всі показники організму Артемка контролювали спеціальні апарати, до яких нашого хлопчика попередньо підключили. Всі стовбурові клітини по трубочках потрапили в організм хлопчика. Тут всі видихнули! Почали усміхатись, обговорювати щось між собою. Подали знак представникам з лабораторії, що процедура пройшла успішно! А я, як стояла непорушно, так і продовжувала стояли... Проте в середині моєї душі вирувала буря емоцій! Господи, дякую тоді за шанс побачити сина здоровим.

Попереду в Артема 21 день ізоляції в боксі. Протягом цього часу організм хлопчика буде відновлювати свої сили і вкрай важливо оминути всі можливі ускладнення, які є надзвичайно підступними зараз, коли організм повністю стерильний через введення високодозної хімії.

Родина Артемка Гудими дякує усім небайдужим, хто молився та за здоров’я хлопчика і усім, хто жертвував кошти на його лікування.

Нагадаємо, у Артемка діагностували рідкісний і агресивний вид раку мозку. Щоб врятувати життя дитини, потрібно було зібрати 300 тисяч доларів. Цю суму вдалося зібрати завдяки благодійникам.

 

Головне фото Марії Гудими

Вибір читачів за тиждень

Відео