Науковці створили унікальне видання про історію Тернопільщини

У тернопільському драмтеатрі презентували тритомне енциклопедичне видання «Тернопільщина. Історія міст і сіл».

Унікальність тритомника в тому, що за часи незалежності Тернопільщина першою в Україні спромоглася створити таке змістовне енциклопедичне видання про історію краю. До цього краєзнавці, студенти, прості читачі послуговувались даними ще з радянської «Історії міст і сіл УРСР» у 26 томах за 1977 рік. Довідник був по-комуністичному заангажованим. Тепер же автори постаралися показати об’єктивну і чесну історію Тернопільщини.

Презентацію оформили як літературно-музичну композицію, в якій цікаві факти про історію нашого краю розповідали знаменні постаті - Василько Теребовлянський, Байда Вишневецький, а співочий супровід здійснювали аматорські та професійні художні колективи.

Краєзнавець, поет та журналіст Михайло Ониськів, який безпосередньо долучився до створення тритомника, розповів про великий масив використаних джерел та літератури. Наприклад, для написання деяких статей використано більше 100 позицій!

- Хтось творить історію, хтось її витворяє, а хтось її відтворює, – зазначив пан Михайло. – Наша титанічна праця буде оцінена наступними поколіннями, адже ми спромоглись зібрати і систематизувати усі можливі відомості про Тернопільщину ще з найдревніших часів до сьогодення. Використали багато імен героїв Тернопільщини, які вперто приховувала радянська влада. Серед авторів аналітичних статей є Ольга Заставецька, Микола Лазарович,  Йосип Свинко, Олег Гаврилюк, Богдан Строцень та інші. Також ми об’єднали багато дрібних видань, присвячених історії районів, сіл, міст області. Надіюсь, це не останнє видання, бо ми будемо працювати, поки є сили.

Ідея про створення енциклопедії краю виникла 5 років тому. Тоді, 9 грудня 2010 року, Тернопільської обласна рада ініціювала видання «Тернопільщина. Історія міст і сіл». Голова обласної ради Василь Хомінець очолив редакційну колегію, завдяки йому це видання було відроджене.

Відтепер «Тернопільщина. Історія міст і сіл» доступна у  друкованій та електронній версіях.

Юлія НІКІТІНА.

Фото автора.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео