Тетяна Бакай

Брифінг про початок жнивної кампанії на Тернопільщині 2023: про що говорили 

У Тернопільській області є 1,3 тисячі комбайнів, з яких 1, 2 тисячі це новітні високопродуктивні машини. Окрім цього, прогнозують, що буде залучено близько 150 комбайнів з інших областей, де жнивна кампанія уже завершиться

Аграрії Тернопільщини провели всю посівну кампанію в оптимальний термін та засіяли площу, розміром ідентичну до торішньої, тому урожай очікується не гірший, ніж попереднього року, а по деяких позиціях навіть кращий. 

Усі площі залучені і ,якщо говорити в структурі, то зернових культур посіяли 416,7 тисячі гектарів. Це дещо зменшено, але валовий збір повинен би бути на рівні минулого року - в межах 2,7 млн тонн зернових культур. Щодо технічних культур, то їх засіяли 323,8 тисячі гектарів, - розповідає директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА Володимир Стахів.

У посіві технічних культур спостерігається приріст 8%, а саме на цукровий буряк, площа посівів якого становить 22,5 тис. гектарів. Аграрії звернули увагу на прибутковість даної культури, оскільки аналітика минулого року показала, що ринок цукру пішов у експорт. Окрім цього, приріст спостерігається на ріпак. 

Проблемним на сьогодні в Україні був обсяг посіву овочевих культур, тож аграрії звернули на це увагу і збільшили площі. Картопля і овочі близько 2% приросту, а сільські господарства збільшили площі під цибулею та томатами, - каже Володимир Стахів. 

На цей час розпочалася жнивна кампанія і вже почали збирати озимий ячмінь та озимий ріпак. 

Я би хотів відмітити, що урожайність озимого ячменю досить непогана. Це 6,5 тонн з гектара і намолочено на сьогоднішній день вже 40,3 тисячі тонн. Озимий ріпак поки змолочений на незначній площі через несприятливі погодні умови, - зазначає директор департаменту агропромислового розвитку Тернопільської ОВА.

Якщо говорити про готовність до жнивної кампанії, то у Тернопільській області є 1,3 тисячі комбайнів, з яких 1,2 тисячі це новітні високопродуктивні машини. Окрім цього, прогнозують, що буде залучено близько 150 комбайнів з інших областей, де жнивна кампанія уже завершиться.

Фото Тернопільської ОВА 

Вибір читачів за тиждень

Відео