Ростислав Фук

Навіщо робити кардіограму та як зробити її безоплатно

Кардіограму може призначити не лише кардіолог, а й сімейний лікар чи педіатр

Кардіограма записує електричну активність серця. Вона може виявляти аритмії серця, допомагати в діагностиці ішемічної хвороби та структурних аномалій цього органу, а також показувати ефективність лікування. Навіщо робити кардіограму та як зробити її безоплатно, розповідають на сторінці Міністерства охорони здоров’я.

Що означає «перевірити серце»

Це може бути кілька речей: аналіз вашого способу життя разом із лікарем, вимірювання рівня глюкози в крові та проведення ліпідограми, обрахунок індексу маси тіла та співвідношення окружності талії до окружності стегон, безпосередній обрахунок вашого ризику розвинути серцево-судинні захворювання та проведення кардіограми. Ці дії допомагають оцінити, чи є ризик діабету та ожиріння, і наскільки адекватно працює серцевий м’яз. Серцево-судинні захворювання дуже часто є супутніми хворобами при діабеті чи його наслідками.

Кардіограму можуть проводити під час регулярних медичних обстежень, особливо в людей із підвищеним ризиком серцевих захворювань, щоб виявити потенційні проблеми на ранніх стадіях. Її може призначити не лише кардіолог, а й сімейний лікар чи педіатр.

Зверніться до свого лікаря: першим кроком буде консультація з вашим сімейним лікарем або кардіологом. Лікар обговорить ваші скарги та медичну історію і в разі необхідності призначить кардіограму. Вона входить до пакета гарантованих медичних послуг, тому її можна зробити безоплатно в медичному закладі, що співпрацює з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) – достатньо електронного направлення від лікаря, – йдеться в повідомленні.

Кардіограма безболісна та триває всього кілька хвилин. До грудної клітки та кінцівок приєднують датчики, які реєструють електричну активність серця. Вам віддають надруковану кардіограму, яку при наступному візиті аналізує сімейний лікар, педіатр чи кардіолог.

З будь-яких питань щодо Програми медгарантій просять звертатися на гарячу лінію НСЗУ Національної служби здоров'я України 16-77. За цим самим номером можна подати скаргу, якщо у вас вимагали гроші за безоплатну послугу.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео