Ростислав Фук

Не «40 уколів в живіт»: як і коли вакцинуватися від сказу

Захворіти на сказ може людина або тварина, якщо їх укусить, подряпає або обслинить інфікована тварина

Сказ – вірусне захворювання, яке має найвищий рівень смертності серед усіх інфекційних хвороб людини. Вірус сказу вражає центральну нервову систему і після появи симптомів стає невиліковним – 100% хворих людей помирають. Про це повідомляють у пресслужбі Міністерства охорони здоров’я України.

Захворіти на сказ може людина або тварина, якщо їх укусить, подряпає або обслинить інфікована тварина. Водночас через кров чи сечу тварин сказ не передається.

Що робити, якщо вас вкусила чи подряпала тварина або на шкіру, чи слизову потрапила її слина:

  • Ретельно (щонайменше упродовж 10 хвилин) промивайте місце ураження проточною водою із господарським милом.
  • Якнайшвидше зверніться до травмпункту по медичну допомогу для проведення у разі потреби щеплення антирабічною вакциною.

Про «40 уколів в живіт» не йдеться. Зазвичай графік вакцинації складається з 5 щеплень: 0-й день (день звернення до лікаря), а потім у третій, сьомий, чотирнадцятий і двадцять восьмий дні, – йдеться в повідомленні.

Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення.

В кожній області є антирабічна вакцина, вона є якісною й безоплатною, тож пацієнт не має платити за таку вакцинацію, – кажуть медики.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео