Тамара Коблик

Від кавуна до гострого супу: як освіжитися в спеку за допомогою їжі

Експерти радять їсти літні страви з двох типів продуктів: тих, котрі майже повністю складаються з води та підтримують водний баланс, і тих, котрі змушують вас пітніти, самоохолоджуючись

Люди часто недооцінюють вплив харчування на власні відчуття в спекотні дні. Це вочевидь, що гарячих страв нам хочеться менше, а от морозиво чи холодне пиво здається панацеєю. Однак на ділі все навпаки: гарячий супчик здатний охолодити та підтримати баланс води, а от морозиво підніме температуру вашого організму й зробить вам іще спекотніше. Наука за цим стоїть досить проста, тож, зрозумівши її принцип, ви зможете ідеально планувати свій раціон у спекотні дні, щоб не переживати спеку в суцільному дискомфорті. Про це пише Євген Клопотенко у своєму блозі.

Нагадаємо, на Тернопільщині прогнозують спекотний тиждень.

Що їсти у спеку, щоб освіжитися

Почнімо з того, що спека переживається складно через те, що різниця між температурою на вулиці та нашої власною скорочується. Нормальна температура нашого організму –близько 37, однак ми те тепло самі собі виробляємо й віддаємо надлишкове назовні. Коли ж температура ззовні так само висока, віддавати тепло стає складніше, а тому вже в 25-27 градусів нам стає неприємно спекотно. Щоб порятуватися від спеки ми починаємо активно пітніти, охолоджуючи самі себе. Із потом ми втрачаємо воду і, якщо вчасно не поповнимо її нормальний запас в організмі, почуватимемося геть погано.

Зважаючи на всі ці фактори, експерти радять їсти літні страви з двох типів продуктів: тих, котрі майже повністю складаються з води та підтримують водний баланс, і тих, котрі змушують вас пітніти, самоохолоджуючись. Перевагу віддаємо першим, але друга категорія у зв’язці з першою теж дієва. Ну а далі беремо топ продуктів, що освіжають і зволожують та активно включаємо у свій раціон.

Листя салату

У добірці найкориснішої зелені листя салату трохи пасло задніх по вмісту корисних речовин у складі. Але в питаннях зволоження йому немає рівних, адже вміст води в продукті – 96%. Приблизно 70 г салату містить більше чверті склянки води. Невеликий вміст клітковини робить салат також досить поживним, як на свою вагу. Тож такий перекус і зволожить вас, і трішки охолодить, і ще й робитиме це з такою салатною легкістю.

Гостра їжа

Вона ж буквально асоціюється з чимось гарячим! Що ж, так, але саме така їжа найпопулярніша в спекотних країнах. Річ у тім, що гострі страви підвищують внутрішню температуру та змушують нас більше пітніти, а піт чудово охолоджує організм. А якщо це буде ще й суп ви встрелите двох зайців відразу, адже суп майже повністю складається з води, поповнюючи її баланс в організмі. До речі, суп харчо певно саме з цих причин стає особливо популярним влітку.

Суп харчо

Огірки, томати, кабачки та селера

Усі ці овочі майже повністю складаються з води, вміст котрої сягає 94-95% усієї ваги. І огірки, і томати, і кабачки з селерою досить низькокалорійні, але завдяки клітковині – поживні. Додавати ці овочі в раціон можна і всією компанією в салаті, або ж навіть окремими продуктами у вигляді таких собі здорових снеків.

Кокосова вода

Кокосова вода – надзвичайно корисний напій, котрий до всього ще й чудово зволожує та охолоджує. Дослідження показують, що ця вода є чудовим засобом регідрації, а завдяки високому вмісту електролітів гарно працює під час і після фізичних навантажень і тренувань. При цьому кокосова вода не містить усіх тих добавок і цукру, котрі є в лимонадах і подібних напоях, тож вона буквально стане одним із найкращих рішень у спеку.

Кавун і полуниці

Загалом більшість літніх фруктів і ягід на 80-90% складаються з води та будуть чудово підтримувати баланс води в організмі. Однак кавун і полуниця тут абсолютні лідери. Відносно великі порції цих двох ягід містять дуже мало калорій, сприяючи ситості, знижуючи апетит і охолоджуючи. Тож оці стереотипно чудові спекотні пікніки з кавунами чи кошиками полуниць продовжуємо робити.

Знежирене молоко та натуральний йогурт

Ці молочні продукти на 88-91% складаються з води, тому можуть чудово поновлювати водний баланс в організмі. Кілька досліджень показали, що молоко з низьким вмістом жиру допомагає людям залишатися зволоженими після тренування навіть краще, ніж спортивні напої та вода. Частково це пов’язано з вмістом електролітів і білка в молоці, які можуть допомогти компенсувати втрату рідини організмом. Однак усе знежирене в решті факторів менш корисне за оригінальний продукт, тому, щоб не захоплюватися молоком, можна часом заміняти його натуральним йогуртом.

Знежирені молоко і йогурт втамовують спрагу

ПРОДУКТИ, ЯКИХ ВАРТО УНИКАТИ В СПЕКУ

Що їсти за високих температур зрозуміло, але деяких продуктів варто уникати. Тут є кілька категорій:

  • морозиво, холодні чай або кава. Гостра їжа допомагає охолоджуватися через піт, а холодна їжа навпаки підіймає температуру тіла. Ми їмо чи п’ємо щось холодне, температура тіла падає, тому організм починає виділяти більше тепла, щоб зігрітися назад. Врешті ефект від прохолодного напою чи морозива не триває довго, і зовсім скоро нам стає ще спекотніше;
  • алкоголь. Алкоголь – загальновизнаний дегідратор, що суперечить усім порадам щодо бажаних у спеку продуктів. До того ж усі алкогольні напої є дуже сечогінними, а часті походи в туалет позбавляють нас необхідної в організмі рідини. Тож так, прохолодне пиво вам послуги не зробить;
  • сечогінні продукти. Усе те ж саме, що і з алкоголем: часті сечовипускання дорівнюють дегідрації в спекотні дні.

Тож врешті зі спекою таки можна впоратися, злегка скоригувавши свій раціон. У жаркі дні споживаємо продукти з високим вмістом води, щоб уникнути дегідрації, але не захоплюємося холодними продуктами та напоями. Їжу їмо пряну, але не надто солону, сіль у великих кількостях також може спричинити дегідрацію. Та й просто не забувайте пити воду – це корисно з усіх точок зору.

Фото Євгена Клопотенка

Вибір читачів за тиждень

Відео