Орест Сарматський

Названо найнебезпечніші види рослин у лісосмугах (Агроновини)

Протягом останніх 50 років радянської влади в Україні було посаджено 440 тис. га полезахисних смуг для захисту сільськогосподарських угідь від вітрової ерозії. 

Проте поширення чужорідних інвазійних видів у лісосмугах створює загрозу сусіднім природним біотопам лісів, степів та луків. 

Про це розповіла Наталія Пашкевич, консультант проєкту благодійного фонду Peli can live «Лісосмуги Життя», канд.біол. наук, старш. науковий співроб., докторант Інституту ботаніки імені М. Холодного НАН України, у матеріалі «Агресивні «вселенці» найнебезпечніші види рослин у наших лісосмугах» на kurkul.com.

Найпоширеніші види-інтродуценти в лісосмугах: клен ясенелистий, дуб червоний, робінія звичайна, гледичія колюча, аморфа кущова, ваточник сирійський, злинка канадська, борщівник Сосновського.

2901 (Copy)
2901 (Copy)

У Росії чверть урожаю озимих під загрозою через аномальну зиму

Аномальна зима поставила під загрозу майже чверть озимих посівів в Росії. Череда снігопадів, морозів та дощів покрила посіви крижаною кіркою, що може відбитися на майбутньому врожаї. 

Про це інформує kurkul.com.

Зазначено, що у задовільному стані перебуває 45,7% озимих, в хорошому — 30,8%. Найскладніше ситуація на Північному Кавказі, де в поганому стані опинилася майже половина посівів під озимими. В інших частинах країни теж спостерігаються проблеми. Так, наприклад, 58% озимих у Воронезькій області знаходяться в незадовільному стані.

– Подальший стан посівів озимих залежатиме від весни. Якщо вона буде м'яка і повільна, то проблем не буде, якщо швидка і спекотна, тоді багато можемо втратити, – зазначають аграрії.

Проблеми зі збором врожаю можуть відбитися на вартості, як це вже сталося з аналогічними продуктами з пшениці та насіння соняшнику. Через зниження врожаю зернових у світі російське зерно стало рости в ціні за кордоном, що призвело до подорожчання на внутрішньому ринку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео