Орест Сарматський

Українське свинарство може зникнути через нарощення імпорту м’яса (Агроновини)

2801 (Copy)

У лютому 2021 р. Україна імпортувала в 3,5 раза більше свинини, ніж за лютий минулого року.

Якщо імпорт буде приростати такими ж темпами, то незабаром на прилавках нашої країни залишиться лише привізна свинина, а така аграрна галузь як свинарство, взагалі зникне з карти України. Про це інформує biz.today.

Втім, поки експерти ринку не бачать підстав для знищення свинарства в країні. Хоча всі визнають: закордонний виробник відчутно потіснив на прилавках магазинів вітчизняного.

І це при тому, що українська свинина продається свіжою, незамороженою і значно перевершує по смакових якостях закордонні аналоги.

І все ж, торговельна мережа активніше купує зарубіжний товар. Свої ж свиноферми, через падіння попиту на їх продукт, закриваються одна за одною. За даними статистики, з 2014 по 2020 роки закрилося близько половини українських свиноферм, що в абсолютних цифрах склала до 1,5 тис. підприємств.

- Причина такої ситуації — висока собівартість свинини за кордоном що за собівартістю, що за роздрібною ціною, свинина вже поступається українській. Тобто, у нас на ринку свинини вже давно панують європейські ціни і навіть вище, — пояснюють експерти.

Фермери притримують пшеницю в очікуванні вищих цін

Українські борошномели зіткнулися з дефіцитом пшениці. Виник він через те, що фермери притримують врожай в очікуванні кращої ціни та через  стрімкий експорт зерна.

Про це розповів виконавчий директор ТОВ «Млин База» і директора «Андрушівського елеватора» компанії «Зернова База України» Алібек Мустапаєв.

У 2020 р. українські аграрії зібрали 25,10 млн т пшениці, — це на 2,8 млн т менше урожаю 2019 р. Восени вартість пшениці почала стрімко зростати. У жовтні 2020 р. ціни на культуру були на рівні 6500/т, а в кінці лютого-початку березня 2021 р. ціна пшениці в українських портах зросли до 9 000 грн/т.

2903 (Copy)
2903 (Copy)

За словами експерта, борошномельні підприємства, в основному, не мають великих запасів сировини і купують пшеницю за потреби. Тому на млинах змушені закуповувати зерно, що все більше дорожчає.

Також борошномели зіткнулися і з дефіцитом сировини на ринку. За даними на 10 березня 2021 року Україна експортувала 13,8 млн т культури, — майже 80% від граничного обсягу поставок пшениці, передбаченого в Зерновому меморандумі (17,5 млн т).

Решта запасів зерна фермери притримують, щоб продати в кінці сезону ще дорожче.

Брак пропозицій продовольчої пшениці і її висока вартість призвели до того, що в другій половині 2020 р. борошномели поступово скорочували переробку. А в січні 2021 р. виробництво борошна стало мінімальним з 1999 року — 84,9 тис. т.

- Зараз важко знайти продовольчу пшеницю. Переробники дуже сильно розбалували фермерів. Ціна на культуру завжди формувалася в залежності від порту: якщо в порту купують, наприклад, по 7000 грн/т, а логістика коштує 500 грн, то фермеру було вигідно продати зерно переробнику, скажімо, за 6600 грн. Зараз конкуренція дуже велика і хорошої пшениці мало. У Житомирській області ніхто вже на логістику не дивиться. Ціна така ж, як в портах, навіть іноді і більша,розповів виконавчий директор ТОВ« Млин База Алібек Мустапаєв.

За словами керівника, якщо раніше борошномельні підприємства закуповували сировину в найближчих фермерських господарствах, то тепер змушені шукати пшеницю в сусідніх областях. Особливо, великі млини з кожним місяцем цього сезону все більше розширюють площу закупівель.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео