Віра Олександрович

Не проґавити зміни тепер активно допомагають жителям Тернопільщини

Бабій

Чому податкова не повідомляє про борг громадян? Як можна повідомити податковий орган про продаж підробленого алкоголю? Які преференції нині пропонує законодавець платникам?

Про це найбільше відомо заступнику начальника Головного управління ДПС у Тернопільській області Сергію Бабію. Тож саме він нещодавно відповів на актуальні та проблемні питання платників податків. Найцікавіші питання та відповіді для читачів «Терену» підібрали у Секторі інформаційної взаємодії Головного управління ДПС в області.

- Прийняли Закон від 02.03.2021 р. №1293-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти із значними інвестиціями в Україні». Які саме преференції пропонує законодавець для платника?

- Так, Закон №1293-ІХ набрав чинність 28.03.2021 р. Ним встановили тимчасові, до 1 січня 2035 р., податкові преференції для суб’єктів господарювання, які реалізують інвестиційні проекти зі значними інвестиціями під час виконання спеціального інвестиційного договору.

Право на податкові преференції, передбачені законом, є для сплати податку на прибуток підприємств. Також преференції можуть встановлювати органи місцевого самоврядування в частині плати за землю за ділянки, що використовуються завдяки реалізації інвестиційних проектів і у звільненні від податку на додану вартість (ПДВ).

Більш докладно про податкові преференції можна дізнатися в Інформаційному листі №21 за посиланням.

- Чому податкова не повідомляє про борг громадян? Виявилося, що вже набігла велика сума, яку за 3 останні роки сплатити буде проблемно…

- Податковий орган дає можливість звіритися зі сплати податків. Адже така процедура дасть можливість платникам переконатися у відсутності заборгованості перед бюджетом, а у разі її наявності – запобігти подальшому накопиченню, вчасно сплативши борг. 

Перевірити стан розрахунків з бюджетом громадяни можуть у Центрах обслуговування платників за місцем реєстрації (податкової адреси) або скориставшись електронними сервісами податкової служби: у меню «Стан розрахунків з бюджетом» приватної  частини Електронного кабінету. 

- Протягом останніх років змінював свої особисті дані. Якщо мова йде про місце проживання, то яке це має значення? 

- Зауважу, якщо фізична особа-платник податків змінив особисті реєстраційні дані, наприклад: прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання (податкову адресу) тощо, то такий платник зобов’язаний повідомити контролюючі органи про зміну даних протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання до контролюючих органів Заяви про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб-платників податків (Форма №5 ДР) або Заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб-платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта (Форма №5 ДРП). 

Без оновлення своїх особистих даних фізична особа-платник податків надалі може зіштовхнутися з неузгодженістю при поданні звітності, позбавляє себе можливості вчасно отримувати нагадування від податкових органів щодо обов’язкових податків, зборів (інших платежів) або наявності податкового боргу, що призведе до подальшого нарахування штрафних санкцій.

- Як можна повідомити податковий орган про продаж підробленого алкоголю?

- Громадяни, які володіють інформацією щодо суб’єктів господарювання (адрес їхніх господарських об’єктів), які здійснюють реалізацію підакцизної продукції з порушенням вимог діючого законодавства (реалізація алкогольних напоїв і тютюнових виробів: без застосування реєстратора розрахункових операцій, за відсутності марок акцизного податку, за цінами нижче ринкової та з ознаками фальсифікації тощо) повідомляти Державну податкову службу України (Львівська площа, 8, м. Київ, 04053 – прим.) або за номером телефону «гарячої» лінії ДПС – 0 800 501 007 та 044-272-62-55.

З метою всебічного та якісного розгляду звернень громадян просимо у зверненнях за можливості зазначати: адресу господарського об’єкту, назву суб’єкта господарювання, вид придбаної підакцизної продукції (з ознаками фальсифікації та/або відсутності марок акцизного податку) з наданням підтверджуючих документів (за наявності) або будь-яку іншу інформацію, яка може бути використана при проведенні контрольно-перевірочних заходів. 

- Товариство хоче здійснювати сплату податків за єдиним рахунком, що для цього треба?

- Розрахуватися з бюджетом і фондами можна одним платіжним документом на загальну суму. Нагадую, що через єдиний рахунок можна сплатити всі поточні платежі, податковий борг за такими платежами та недоїмку з єдиного внеску, грошові зобов'язання, які визначили на підставі податкових повідомлень-рішень. 

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити 3 простих кроки. Перший – через Електронний кабінет подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» за формою J/F 1307001. Другий – отримати квитанцію про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок. Третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів  єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів. 

Платники, які не подали Повідомлення за формою J/F 1307001, продовжують сплачувати платежі безпосередньо на бюджетні/не бюджетні рахунки. 

- Подали заяву на реєстрацію програмного РРО, отримали квитанцію з помилкою «Адреса розміщення ГО не відповідає реєстраційним даним» вказана нами у заяві адреса відповідає даним, зазначеним у повідомленні ф. 20-ОПП…

- При отриманні суб’єктом господарювання (користувачем ПРРО) квитанції з помилкою «Адреса розміщення ГО не відповідає реєстраційним даним», якщо вказана у заяві адреса відповідає даним, зазначеним у повідомленні про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, за формою №20-ОПП, такий суб’єкт господарювання повинен повторно подати реєстраційну заяву за ф. №1-ПРРО. 

При цьому, для забезпечення повної відповідності адреси місцезнаходження господарської одиниці необхідно в приватній частині «Електронного кабінету», в розділі «Облікові дані платника»/«Відомості про об’єкти оподаткування» з графи «Місцезнаходження об’єкта оподаткування» скопіювати адресу і вставити її в реєстраційну заяву за ф. № 1-ПРРО.

Фото надане Сектором інформаційної взаємодії Головного управління ДПС у Тернопільській області

Вибір читачів за тиждень

Відео