«Не сама»! Жіночий рух «За майбутнє» презентував сервіс допомоги одиноким мамам 

ЧАТ_БОТ_ФОТО

Як отримати статус одинокої матері, які документи потрібно зібрати, щоб отримати соціальну допомогу, як оформити дітей у дитячі садки й навіть де шукати роботу – відповіді на ці та інші запитання дає новий онлайн-сервіс «Не сама», створений за ініціативи Жіночого руху політичної партії «За майбутнє». Презентація нового чат-боту відбулася 28 вересня. 

Як розповіла очільниця Жіночого руху «За майбутнє» Ірина Суслова, шукати відповіді на ці болючі питання, що хвилюють одиноких матерів, підштовхнула історія мешканки Ірпеня Катерини Хомич. Свого часу жінка зверталася по допомогу, оскільки залишилася сама в дуже складній ситуації з новонародженими близнятами. Замість підтримки від держави, вона отримала безліч перепон.

− Багато хто розраховував на «Державу в смартфоні», але на практиці жінки стикаються з дуже великою кількістю проблем. Тому, коли ми організували наш Жіночий рух, то прийняли рішення, реалізувати те, що так і не спромоглася реалізувати держава, − сказала Ірина Суслова.

Сама ж Катерина Хомич розповіла: її малюки – передчасно народжені, тож два місяці вона з дітьми мала перебувати в перинатальному центрі. І в цей час Катерина змушена була оббивати пороги соціальних установ, щоби хоча б зареєструвати своїх дітей.

− Мені потрібно було отримати кошти на дітей, щоб вижити. Держава говорила: іди, збирай документи, і ніхто не міг навіть сказати, які  документи потрібні. А коли приходила до соціальних служб, там казали: ти сама народила, сама й розбирайся. Отак нам допомагає держава! − каже жінка. 

Катерина розповідає: по допомогу зверталася до кого могла, але відгукнулася лише Ірина Суслова.

− Це дуже важливо – почути: «Добре, ми допоможемо», − зауважує жінка. 

Розробник сервісу Олександр Гунько під час презентації розповів про особливості чат-боту, його функції та переваги. Головна з переваг у тому, що чат-бот дуже простий у використанні, а це значно полегшує життя матерям з дітьми.

Лідерка Жіночого руху «За майбутнє» додає: вирішення проблем, із якими стикаються одинокі матері, багатодітні матері (або ж батьки),  насправді можливе. І в багатьох країнах держава створила всі можливості для допомоги й підтримки цих вразливих категорій.

У першу чергу, це створення загальнодержавних центрів, які б надавали консультації і відповіді на питання, куди б жінки могли приходити, отримувати всі довідки й документи. По-друге, це реформування нормативно-правової бази.

− Мінсоцполітики повинно було б акумулювати всю інформацію, законодавчу базу, яка існує. Класифікувати все це і звести до одного документа. Щоб жінка розуміла, що вона не сама зі своїми проблемами, − наголосила Ірина Суслова. 

За її словами, чат-бот «Не сама» − лише пілотний проєкт. Надалі в планах – розширити такі можливості, надавати допомогу й багатодітним матерям, і жінкам, які проживають у сільській місцевості, сприяти в отриманні доступу до медичних послуг, освіти.

− Якщо не готова допомагати держава, то ми будемо робити за неї, − зазначила Ірина Суслова.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео