Не «Шубою» і «Олів’є» єдиними: 5 рецептів швидких салатів на Новий рік
На приготування салатів знадобиться від 10 до 30 хвилин
Скоро - Новий рік. І хоча у час воєнного стану не до святкувань, та все ж багато людей планують зібратися у колі найближчих за одним столом. Особливе місце серед страв займають салати. Якщо вам вже набридли традиційні «Олів'є» або «Шуба», ми підготували для вас рецепти нових і швидких салатів від кулінара Євгена Клопотенка.
Приготування цих салатів не потребують спеціальних кулінарних знань, тому впоратися може навіть новачок в кулінарії. Найголовніше - заздалегідь підготувати необхідні інгредієнти.
Салат з куркою і мандаринами
Одне з незвичних сполучень салату – курка і мандарини. Хрусткі сухарики, пряний коріандр, пікантна рукола і заправка на основі лимонного соку і гірчиці доповнять мандарини та ніжне куряче філе.
Для приготування знадобиться:
1 шт. - мандарин
100 г - рукола
1/2 шт. - куряча грудка
2 шматочки - хліб (батон, для сухарів)
1/2 шт. - лимон (сік половини лимона)
2 ч. л. - французька гірчиця
4-5 ст. л. - рослинна олія
1 дрібка - зерна коріандру
Сіль та перець за смаком.
Покроковий рецепт:
У глибоку тарілку викладіть зелень руколи (100 г) і часточки мандарина (1 шт.) без кісточок.
Дві скибочки батона наріжте невеликими кубиками і обсмажте 5-7 хвилин на сковороді з 1-2 ст. л. рослинної олії до золотистої скоринки.
Половину курячої грудки наріжте якомога більш тонкими слайсами під кутом 45 градусів.
Збризніть курку невеликою кількістю лимонного соку, посоліть і поперчіть за смаком.
Розігрійте сковороду з 2 ст.л. рослинної олії і обсмажте куряче філе до готовності.
Для заправки змішайте 2 ч.л. французьку гірчицю, лимонний сік і трохи присоліть. Перемішайте до однорідності.
Додайте в тарілку до мандаринів і руколи готове куряче філе і сухарики.
Потім додайте 1 дрібку коріандру, який доповнить смак салату.
Додайте 1 ст. л. заправки і 2 ст. л. рослинної олії.
Салат з оселедцем та маринованими грибами
На заміну традиційному салату “Оселедець під шубою” час прийти іншому на святковому столі. Євген Клопотенко пропонує залишити оселедець, але поєднати його з маринованими опеньками, квасолею та червоною цибулею.
Для салату рекомендують вибрати малосольний оселедець, який у поєднанні з іншими продуктами створить ніжний смак. Якщо бажаєте взяти цілу рибу, то часу на приготування салату треба буде більше. Зніміть шкірку, відріжте хвіст та голову, позбавте від усіх нутрощів так, щоб не залишилося і чорних плівок. Після розберіть її на філе, вийміть за допомогою кулінарного пінцета всі кісточки та наріжте на однакові шматочки. Аби приготувати салат швидше - беріть вже очищене філе оселедця в олії. Краще без спецій, щоб не додавати зайвого у смак салату.
Для страви потрібно обрати мариновані опеньки, але без виразного оцтового смаку. Тому перед додаванням спробуйте грибочок. Якщо відчуєте оцет, зменште кількість до свого смаку.
Щодо цибулі, у рецепті – червона, бо вона ніжніша. Але можна використовувати й білу.
Інгредієнти:
250 г - філе оселедця
400 г - маринованих опеньків
250 г - консервованої білої квасолі (або відвареної)
1 червона цибуля
5 гілочок петрушки
2 ст. л. запашної олії
Сіль до смаку
Покроковий рецепт:
Наріжте 250 г філе оселедця шматочками. Перекладіть в глибоку миску.
Відкиньте на друшляк 400 г маринованих опеньків та зачекайте, щоб рідина добре стекла. Після додайте до оселедця.
Злийте рідину з 250 г консервованої білої квасолі та перекладіть в миску. Чи беріть відварену та охолоджену.
Наріжте червону цибулю пір’ям, а листя із 5 гілочок порвіть руками. Перекладіть до миски.
Заправте салат 2 ст. л. запашної олії, перемішайте та залиште на 10 хвилин, щоб смаки об’єдналися. Потім подавайте до столу.
Салат з куркою і сухофруктами
Трохи свіжої зелені, солодкий смак сухофруктів, пікантна кислота солоних томатів, хрускіт горіхів і насіння маку – ось рецепт ще одного салату.
Для приготування знадобиться:
2 шт. - куряче стегно
100 г листя салату латук або ромен
1 ч. л. меду
30 г волоського горіха
1 ч. л. маку
30 г кураги
50 г сушеного інжиру
2 шт. солених томатів
Сіль за смаком
Для соусу:
150 г - йогурт натуральний
1 шт. - томат солений
1 ст. л. соняшникової олії
Покроковий рецепт:
Відокремте м'ясо курячих стегон від кістки, посоліть і змастіть медом. Запікайте в розігрітій до 180 градусів духовці протягом 20 хвилин. Дайте охолонути і поріжте невеликими шматочками.
Томати поріжте кружечками, інжир і курагу поріжте невеликими шматочками. Листя салату порвіть руками або поріжте великими шматками.
Приготуйте соус. Перебийте блендером йогурт з томатом і олією. У мисці змішайте листя салату, горіхи, курагу, інжир і томати.
Розкладіть салат по тарілках, викладіть зверху порізану курку, полийте соусом і посипте маковими насінням.
Салат «Коул Слоу» з капустою та морквою
Назва салату «Коул Слоу» може лякати, адже здається, що за нею приховані інгредієнти, які не так просто знайти. Але насправді все набагато простіше. Цей варіант салату буде смачним і бюджетним, а на його приготування знадобиться лише 10 хвилин.
У його складі знайома нам білокачанна капуста та морква, заправлені соусом на основі сметани. Так просто, але виходить смачний та соковитий салат.
Основне – нарізка інгредієнтів. Саме від неї залежатиме смак та текстура. Капусту та моркву потрібно нарізати однаковою соломкою. Моркву обов’язково спробуйте – овоч має бути солодким. Білокачанну капусту можна використовувати будь-яку, підійде навіть молода.
Для приготування потрібно:
1 велика морква
400 г білокачанної капусти
Для соусу на порцію 150 г:
50 г сметани не менше 20%
6 г солодкої гірчиці
6-10 г тертого або консервованого хрону
сіль та перець до смаку
Покроковий рецепт:
Підготуйте овочі для салату. Моркву помийте та почистьте. Наріжте тонкою соломкою за допомогою ножа або спеціальної економки з зубчиками.
Капусту помийте та наріжте тонкою соломкою, використовуючи ніж. Бажано, щоб вона вийшла довгою. Складіть овочі в глибоку миску.
Готуйте соус. Корінь хрону (6-10 г) натріть на дрібній тертці. Якщо у вас є консервований, використовуйте його. Перекладіть в невеличку мисочку, додайте 50 г сметани не менше 20% жирності та 6 г солодкої гірчиці. Посоліть та поперчіть до смаку.
Перемішайте та заправте салат. Коул Слоу бажано залишити на годину чи навіть дві, аби соус пом’якшив смак капусти.
Салат з печериць та ківі
Останній у нашій підбірці салат складається з незвичних поєднань інгредієнтів: печериць та ківі.
Інгредієнти:
200 г печериць
2 ківі
2 гілочки базиліку
2 ст. л. ароматної соняшникової олії
сіль та перець до смаку
мед (за бажанням)
Покроковий рецепт:
Очистьте від шкірки 2 ківі та наріжте кружальцями завтовшки приблизно по пів сантиметра. Помийте 200 г печериць і висушіть паперовими рушниками. Заберіть шкірку, розріжте гриби навпіл і потім поріжте пластинками. Перекладіть кружечки ківі та пластинки грибів у миску.
Помийте та висушіть 2 гілочки зеленого базиліку за допомогою кухонного рушника. Відокремте листя від стебел. Листочки базиліку додайте в миску з грибами та ківі.
Заправте салат з печерицями 2 ст. л. ароматної соняшникової олії. Посоліть і поперчіть до смаку.
Розкладіть готовий салат по тарілках. Якщо вам захочеться перетворити його на десерт, ви можете додати до нього трохи меду.
Фото: Євген Клопотенко