Анастасія Кисіль

Юний кулінар з Тернопільщини готував разом з Клопотенком (відео)

У свої 12 років Юрій Потурай з Великих Бірок мріє відкрити мережу українських ресторанів по всьому світі

12-річний Юрій Потурай з селища Великі Бірки Тернопільського району майже два роки захоплюється приготуванням їжі та веде кулінарний блог. Хлопець впевнений, що кулінарія – його покликання. Недавно юний кухар готував шоколадний десерт – брауні разом з відомим українським кулінаром Євгеном Клопотенком. 

Шеф-кухар сам звернувся до Юрія з пропозицією щось приготувати разом на його кухні. 

Юра почав щодня готувати за моїми рецептами. Хлопчина розвивався, а я спостерігав, чи надовго його вистачить. Пройшов рік. Юра все ще готує і робить це круто. Я дуже сильно ним пишаюся, бо так вміє не кожний дорослий. Вперто і без страху помилок. Хотілося щось зробити, щоб Юра підтримував цей вогонь у собі, і я запросив його до себе на ютуб-канал у лютому, – написав Євген Клопотенко на своїй сторінці у фейсбуці. 

Відеорецепт зняли напередодні 24 лютого, відколи життя українців змінилося назавжди через повномасштабну війну.  Спочатку відео  було анонсоване на 4 березня, проте його опублікували 21 червня.

Відео мало вийти на початку березня, але тоді життя кожного трохи затримало дихання. Багато хто завис і не розумів, що робити далі. Сьогодні ми з командою нарешті опублікували той самий рецепт брауні з вишнями і маком. Там у рецепті спеціально є наші українські елементи, бо з Україною світ кращий. Я хочу, щоб світ побачив нового генія кулінарії. Я впевнений, через кілька років ви будете за ним слідкувати, бо він крутий, – зазначає Євген Клопотенко. 

Готувати разом зі своїм кулінарним кумиром – найбільша мрія Юрія Потурая. І вона здійснилася. 

Юрій Потурай та Євген Клопотенко.

Це був один з найкращих моїх днів. Я дуже переживав і трохи розгубився. Знали б ви, як я боявся. Боявся, що Євген може бути зверхнім, що ці зйомки для нього то просто робота і йому на мене всеодно. Але це не правда, він надзвичайно приємний, багато жартував, і взагалі він вживу ще прикольніший, ніж в соцмережах і інтерв'ю, - написав у своєму блозі хлопець. 

Юрій Потурай вирішив пов’язати своє майбутнє з кухнею та стати шеф-кухарем. 

Бажаю стати найкращим шеф-кухарем України. Коли ти йдеш до своєї мрії - все відбудеться, - підтримав Юрія Євген Клопотенко.

 

Все почалося зі страв з піску

Мама хлопця Наталія Потурай розповіла на своїй сторінці в інстаграмі, що її син почав готувати ще з дитинства. 

Юра Потурай захоплюється кухнею ще з дитинства

Все почалося з пісочних тортів. Наприклад, пісок з  виноградним цвітом та порічкою. Потім були різні страви з пластиліну. Далі він захоплювався пластмасовими наборами посуду, різними іграшковими продуктами. Потім ми почали купувати йому кулінарні книги, з яких він сам почав готувати. Також ми ходили на різні майстер-класи, - каже жінка.

Мама жартує, що хлопець став за кухонний стіл тоді, коли вона заборонила грати йому в комп’ютерні ігри. 

Насправді, кулінарний блог і наше знайомство з Євгеном Клопотенком почалося з календарика. Це календар з простими рецептами на кожен день. Саме тоді  я дозволила Юрі інстаграм, але заборонила гру Майнкрафт, - розповідає Наталія Потурай. 

Жінка каже, що юний кухар Юра веде блог сам. Зараз там понад 7 тисяч підписників.

Сторінка в інстаграмі Юрія Потурая

Я лише дегустую та інколи допомагаю розставляти коми в дописах, – зазначає мама. 

 

Мріє про мережу українських ресторанів

У дитсадку Юра сказав мамі, що коли виросте, відкриє ресторан у Києві. 

Тоді мама запитала мене, чому не у Тернополі. Я їй відповів: “Бо в Києві більше туристів. Але поки я виросту, то в Києві на мій ресторан вже  не вистачить місця”. Потім я запропонував мамі подзвонити дядькові Ромі, нашому другу з Києва, що він забив кілочки десь на вільному місці, бажано на Хрещатику і повісив по колу червону стрічку. Тобто зайняв місце. Мама засміялася, але я сказав це серйозно. Після того дня, я ще декілька разів питався маму, чи вона подзвонила і чи багато там забили кілочків. На жаль, схема з кілочками не спрацювала, тому, коли виросту, я мрію відкрити не один, а цілу мережу ресторанів по світу, – розповів хлопець на своїй сторінці в інстаграмі. 

Юра каже, що у його ресторанах буде український дизайн, приємна атмосфера та смачна їжа. У меню - борщ з пампушками, вареники, узвар, сало з часником, медівники з чорносливом та сметаною. 

Звичайно ще буде мед з нашої пасіки, як комплімент від ресторану. І все буде подаватися в українському глиняному посуді, – ділиться планами хлопець. 

Той самий рецепт брауні з маком та вишнями 

Хрумкий зовні та тягучий всередині брауні просто створений для того, щоб завоювати світ. Так і склалося: десерт виник в Америці, але зараз його можна замовити в багатьох закладах харчування по всьому світу. Пропоную зробити брауні з вишнями, які збалансують смак, надавши кислинки, та із хрустким маком, - йдеться в описі відео-рецепту. 

Інгредієнти для шоколадного брауні:

- 225 г темного шоколаду  не менше 73%;

- 75 г пшеничного борошна;

- 125 г цукру;

- 1 ст. л. какао;

- 1 лимон (цедра);

- 150 г вершкового масла 82,5%;

- 1 ч. л. розпушувача;  

- 5 яєць;

- 200 г вишень (свіжі або заморожені); 

- 3 ст. л. маку;  

- ¼ ч. л. солі. 

Вершкове масло дістаньте з холодильника, аби воно стало кімнатної температури. Якщо використовуєте заморожені вишні, розморозьте їх в сотейнику, аби зайва рідина стекла. Те саме з консервованими. Увімкніть розігріватися духовку до 180 градусів.  

Зробіть парову баню. В нижній каструлі повинно бути стільки води, щоб верхня миска не стикалася з нею. Викладіть у миску 225 г чорного шоколаду та додайте 150 г вершкового масла 82,5%. Інгредієнти повинні розтопитися та об’єднатися. Як тільки це трапилося, зніміть миску з парової бані.  

В іншу миску вбийте 5 яєць, додайте 125 г цукру та ¼ ч. л. солі. Змішайте віничком до об’єднання, але не треба сильно збивати. На цьому етапі можуть залишитися крупинки цукру, це нормально.  

В миску зі збитими яйцями додайте натерту на дрібній тертці цедру одного лимона. Тонкою цівкою вливайте суміш з розтопленого шоколаду та вершкового масла в яєчну суміш, мішаючи віничком.  Всипте 75 г пшеничного борошна, 1 ст. л. какао та 1 ч. л. розпушувача. Перемішайте віничком.  Всипте 3 ст. л. маку та знову добре перемішайте.  Додайте 200 г вишень та вже перемішайте силіконовою лопаткою.  

Форму для випікання застеліть пергаментним папером та влийте шоколадну суміш. Ставте випікатися на 35 хвилин за температури 180 градусів в режимі конвекції. Якщо такого немає, вмикайте режим верхнього та нижнього нагріву.  

Фото з соцмереж Юрія Потурая та Наталії Потурай

Вибір читачів за тиждень

Відео