Оксана Бучко

Нетверезому водію з Тернопільщини, який переїхав пішохода, не послабили покарання

57358136_415290732536663_3121921460134739968_n

У задоволенні апеляційних скарг прокурора і обвинуваченого на вирок Монастириського районного суду від 21 грудня 2018 року в Тернопільському апеляційному суді відмовили. Мова йде про винуватця смертельного ДТП, яке трапилось після фестивалю «Дзвони Лемківщини».

Як встановлено місцевим судом, 4 серпня 2018 р. близько опівночі 28-річний обвинувачений Володимира Б., керуючи в стані сильного алкогольного сп'яніння технічно несправним автомобілем з пасажирами - маленьким сином та сестрою, повертався з дійства у м. Монастириська, повідомляє прес-служба Тернопільського апеляційного суду.

У центрі міста, наблизившись до перехрестя, обвинувачений не був достатньо уважним, не стежив за дорожньою обстановкою, відтак скоїв наїзд на 59-річного чоловіка, який переходив дорогу на нерегульованому пішохідному переході. Внаслідок ДТП потерпілий помер.

Вказані дії 28-річного Володимира Б. суд кваліфікував за ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил безпеки дорожнього руху особою, яка керує транспортним засобом, що спричинило смерть потерпілого) та призначив основне покарання у виді 4 років позбавлення волі. А також призначив додаткове покарання, яке буде виконуватись після відбуття основного - у виді позбавлення права керувати всіма видами транспортних засобів на три роки.

Санкція ч.2 ст.286 КК України передбачає основне покарання у виді позбавлення волі від 3 до 8 років.

Призначення покарання у розмірі, що наближений до мінімального, місцевий суд мотивував тим, що злочин обвинувачений вчинив з необережності, щиро розкаявся та активно сприяв розкриттю злочину, прагнув примиритись із потерпілою, неодноразово публічно просив вибачення перед нею, намагався добровільно компенсувати заподіяну моральну шкоду.

Також, судом враховано, що обвинувачений до кримінальної відповідальності притягується вперше, за місцем проживання та роботи характеризується позитивно, брав участь в Антитерористичній операції на Сході України, має на утриманні двох малолітніх дітей, дружину - інваліда 3 групи, а його бабуся, яка проживає разом із родиною, перебуває на лікуванні.

Водночас, враховуючи те, що обвинувачений Володимир Б. скоїв ДТП у стані алкогольного сп’яніння, місцевий суд вважав неможливим застосувати до нього звільнення від відбування покарання з іспитовим строком.

Прокурор вважав призначене покарання занадто м'яким і подав апеляційну скаргу, в якій просив визначити покарання у більшому розмірі, а саме строком на 4 роки 6 місяців.

Обвинувачений також подав апеляційну скаргу і просив апеляційний суд зменшити покарання до 3 років позбавлення волі та звільнити від його відбування з іспитовим строком.

Вивчивши матеріали справи, заслухавши доводи обвинуваченого та його захисника, думку прокурора, а також пояснення потерпілої, яка категорично заперечила проти пом'якшення покарання і підтримала скаргу прокурора, апеляційний суд прийшов до висновку, що оскаржений вирок є законним і обґрунтованим. Вирок залишили без змін.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео