Тетяна Бакай

Нічний удар по Тернополю: що повідомляють про якість води та повітря (відео)

Містом ширяться клуби диму. Тернополян просять обмежити перебування надворі, за можливості закрити вікна у приміщеннях, доки триває гасіння пожежі

У Тернополі досі гасять пожежу, яка виникла від ворожого удару по промисловому об’єкту у ніч на 20 серпня. Містом ширяться клуби диму. Тернополян просять обмежити перебування надворі, за можливості закрити вікна у приміщеннях, доки триває гасіння пожежі. Про стан повітря і води розповіла під час брифінгу головна санітарна лікарка області, гедиректорка Тернопільського обласного центру контролю і профілактики хвороб Оксана Чайчук. 

Як повідомила вона, станом на 9.00 перевищень допустимих норм шкідливих речовин немає.

Близько 7:000  наша група виїхала, аби зробити заміри повітря. Заміри на вміст продуктів згоряння проводили на межі житлової зони станом на 9:00 в 7 точках у найбільш густонаселених районах: Набарежна, 1, Котляревського, 34, Бродівська, 44, Білецька, Обʼїзна, Підгородне, Кутківці. Вітер південо-західний зі швидкістю 10 м/хв. Рухається в напрямку Теребовлі і Козови, тож там теж роблять заміри, – каже вона. 

За словами Оксани Чайчук, факел диму піднявся досить високо та шкідливі речовини пішли у високі шари атмосфери, які розсіюються далі за рухом повітряних мас. Також фахівці провели забір питної води, шкідливих речовин там не виявили. 

Перевірки повітря будуть продовжуватись поки атмосферні покази не будуть доведені до норми. Рекомендуємо закривати вікна, не гуляти без потреби на вулиці та убезпечити перебування дітей вдома, – наголосила Чайчук. 

Нагадаємо, пожежа виникла внаслідок влучання ворожого предмета в одну з ємностей, де зберігалися паливно-мастильні матеріали. До 6.50 20 серпня займання локалізували, зараз триває її гасіння.

Читайте також: Тернополян просять міцно зачинити вікна через відчутний запах горілого: що відомо

Станом на ранок 20 серпня у Тернополі радіаційний фон та якість повітря є прийнятними та перебувають в межах норми, повідомляють у пресслужбі міськради. 

Тернопільський обласний центр контролю та профілактики хвороб оприлюднив дані щодо рівня радіаційного фону на території Тернопільської області:

▪️ м. Тернопіль – 13 мкР/год;

▪️ м. Борщів – 13 мкР/год;

▪️ м. Заліщики – 12 мкР/год;

▪️ м. Бучач – 10 мкР/год;

▪️ смт. Козова – 10 мкР/год;

▪️ м. Кременець – 12 мкР/год;

▪️ м. Теребовля – 11 мкР/год;

▪️ м. Чортків – 14 мкР/год;

▪️ м. Монастириська – 11 мкР/год.

Щодо якості повітря, станом на 09:00 показник AQI - 58, а це означає – повітря прийнятне. Не варто хвилюватися, це нормальний показник, наголошують фахівці. Відслідкувати даний показник можна у режимі реального часу через мобільний додаток «е-Тернопіль».

Фото, відео Терену

Вибір читачів за тиждень

Відео