Віра Олександрович

Нове обладнання на 8 млн грн передали у Тернопільський обласний лабораторний центр (фоторепортаж)

Обертинська

Фахівці із Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) і Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) сьогодні, 2 вересня, гостювали у Тернопільському обласному лабораторному центрі. 

Мету вони мали цілком практичну – розказати і показати нашим вірусологам, як правильно подбати про власну безпеку і швидко виявляти у зразках сліди коронавірусної інфекції. Прикметно, що вони привезли із собою ще й нове оснащення, яке дуже потрібне нині медикам.

Чайчук
Чайчук

– Фахівці надають нашим спеціалістам як і практичну, так і теоретичну допомогу, – каже головна державна санітарна лікарка Тернопільщини Оксана Чайчук. – Вони нині працюють із лікарями-вірусологами, епідеміологами, а також із лікарями, які борються із особливо небезпечними інфекціями. Йдеться і про помічників лаборантів із середньою освітою, а також бактеріологів і мікробіологів, адже вони усі тепер працюють із коронавірусом.

Що цікаво, теорію фахівці відразу підкріплювали практикою. По суті, наші медики впродовж дня не відривалися від звичного щоденного процесу, адже матеріалів на аналізи тепер приходить дуже багато. Нагадаємо, лабораторний центр уже не перший місяць працює без вихідних і фактично цілодобово.

Навчання1
Навчання1

– Таке навчання дає можливість справді покращити роботу фахівців, – стверджує доцентка кафедри вірусології Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика Оксана Обертинська. – По суті, ми навчаємо їх правильній роботі з полімеразно-ланцюговою реакцією, точніше – із різними її модифікаціями. Окрім того, у нас ще відбулися тренування із біологічної безпеки. Медиків навчали навіть, як правильно вдягати і знімати засоби індивідуального захисту, а також – обробляти обладнання, аби не поширити інфекцію. 

Без постійних навчань, на її думку, не обійтися, особливо – за нинішніх умов.

Навчання2
Навчання2

– Працюємо відразу у двох лабораторіях, – додає Оксана Обертинська. – Питання є. Навчати потрібно. Тому що навчених людей сьогодні – не так багато, а тих, кого вже залучили, мусимо довчити, поставити їм правильно руки…   

Для того, аби робота медиків була ще ефективнішою у Тернопільський обласний лабораторний центр передали нове обладнання. Його вартість – 8 млн грн.

Скрипник
Скрипник

– Усе це ми отримали завдяки підтримці Європейського Союзу, – уточнює національний професійний офіцер із лабораторій ВООЗ в Україні Артем Скрипник. – Таке оснащення необхідне для діагностики COVID-19, тобто – на підсилення тих потужностей, які вже є у тернопільських фахівців. Це, зокрема, ампліфікатор, шафи біологічної безпеки, центрифуги, спеціальні лабораторні меблі, набори для проведення ПЛР, виявлення РНК вірусу тощо. 

Втім, навіть таке вартісне обладнання не здатне врятувати ситуацію, якщо люди нехтувати муть елементарними правилами, що допомагають вберегтися від вірусу, вважає експертка біолабораторної безпеки біозахисту Бюро ВООЗ в Україні Ярослава Максимович.

Навчання3
Навчання3

– Найпростіше правило – дотримуватися фізичної дистанції між людьми, – наголошує жінка. – Тобто чим далі ви перебуваєте від персони, яка може на вас чхнути, тим краще для вас. Не можна нехтувати правилами, які визначили у ВООЗ. Треба мити руки правильно – із милом, обов’язково ретельно і в тих місцях, які ми зазвичай пропускали. І не забувати носити захисну маску.

До речі, такі тренінги проводять у всіх регіонах України. Триває відповідне навчання упродовж 11-ти днів.

Фото надані Тернопільською обласною держадміністрацією 

Вибір читачів за тиждень

Відео