Євгенія Цебрій

Новий захисник і апеляційний розгляд: засудженому за вбивство тату-майстрині Горбатюку можуть змінити вирок (фото)

na osn

Поки Тернопільський апеляційний суд розглядатиме справу засудженого за умисне вбивство тернопільської тату-майстрині Андрія Горбатюка, він перебуватиме під вартою. Клопотання прокурора про продовження тримання під вартою на 60 днів суд  задовольнив під час засідання 15 листопада. Однак приступити до розгляду справи не зміг – слухання довелося відкласти до 6 грудня. Оскільки новопризначений захисник обвинуваченого ще не встиг вивчити всі матеріали справи. 

Нагадаємо, у Тернопільському апеляційному суді наново розглядають справу про вбивство тернопільської тату-майстрині.

11 листопада минулого року Тернопільський міськрайонний суд засудив Андрія Горбатюка за вбивство Тетяни Підвашецької до довічного позбавлення волі.  13 лютого цього року Апеляційний суд пом’якшив вирок, замінивши його на 15 років позбавлення волі. Однак постановою від 22 вересня Верховний суд скасував ухвалу Тернопільського апеляційного суду та призначив новий розгляд в суді апеляційної інстанції, де засідання відкладають вже двічі.

На попередньому засіданні 27 жовтня Андрій Горбатюк заявив про відмову від захисників Тараса Боднарчука і Петра Гроди, які представляли його раніше, починаючи від суду першої інстанції, завершуючи Верховним судом. Горбатюк попросив державного захисника Суд доручив надати йому адвоката із регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги.

Під час засідання 15 листопада новопризначений адвокат Петро Череватий повідомив, що вже спілкувався з підзахисним, однак ще не отримав всіх матеріалів справи і за такий короткий проміжок часу не встиг підготуватися до судового розгляду. Тому попросив суд розглянути лише клопотання про продовження тримання терміну під вартою, а до розгляду апеляційних скарг приступити на наступному засіданні.

захисник
захисник

Зазначимо, термін тримання під вартою для Андрій Горбатюка, який обрав своєю постановою Верховний суд, закінчується 20 листопада.

Прокурор Орест Дуць звернувся до суду з клопотанням продовжити термін тримання під вартою обвинуваченого на 60 днів.

прокурор
прокурор

Він наголосив, що підставою, для обрання такого запобіжного заходу є обґрунтована підозра у вчиненні кримінального правопорушення. А також ризики, які з моменту застосування запобіжного заходу до Горбатюка не зменшилися і продовжують існувати. Вони дають достатньо підстав вважати, що підозрюваний може переховуватися від суду та перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

- Горбатюка визнано винним у вчиненні особливо тяжкого злочину, за який йому призначено покарання у вигляді довічного позбавлення волі, - зазначив Орест Дуць. - Тому з урахуванням тяжкості покарання є підстави вважати, що перебуваючи на волі, він може переховуватися від суду з метою уникнення даного покарання. Крім того, існує ризик, що обвинувачений може затягувавати судовий розгляд під приводом нез’яви до суду. Враховуючи суспільну небезпеку вчиненого кримінального правопорушення, його характер, м’які запобіжні заходи, в тому числі домашній арешт, не здатні запобігти ризикам, які існують. 

IMG_20211115_144413 (Copy)
IMG_20211115_144413 (Copy)

Захисник Андрія Горбатюка Петро Череватий заперечив клопотання прокурора і просив суд обрати більш м'який запобіжний захід не пов'язаний з позбавленням волі.

- Ризики, про які зазначає прокурор у клопотанні - абсолютно формальні. До клопотання не додаються докази, які б свідчили про існування таких ризиків, тому вважаю, що вони відсутні, - сказав захисник. - Щодо ризику про можливість обвинуваченого переховуватися від органів судового розслідування та суду, то вважаю, що прокурор не дав доказів, які твердили б про те, що мій підзахисний на даний час якимось чином готується переховуватися, що він купує квитки, продає якесь майно і так далі.  

IMG_20211115_150914 (Copy)
IMG_20211115_150914 (Copy)

- Я підтримую думку адвоката і хочу сказати, що дійсно я не розумію, чому я взагалі тут сиджу вже два з половиною роки. За що? Якщо там проти мене немає жодного толкового доказу, - сказав Андрій Горбатюк, який брав участь у засіданні в режимі відеоконференції. 

IMG_20211115_144455 (Copy)
IMG_20211115_144455 (Copy)

Заслухавши всі сторони, суд постановив залишити Андрія Горбатюка під вартою до 13 січня.

IMG_20211115_144518 (Copy)
IMG_20211115_144518 (Copy)

Нагадаємо, 27-річну Тетяну Підвашецьку знайшли вбитою у квартирі на вулиці Курбаса у Тернополі 16 квітня 2019 року. На її тілі було 99 колото-ріжучих ран, 74 з яких – на шиї. З підозрою в убивстві поліція наступного дня затримала Андрія Горбатюка, який після скоєного начебто втік до Львова. Як з’ясувалося, напередодні вбивства він приходив до дівчини і навіть спілкувався через вайбер з її колишнім чоловіком, з яким обговорював пірсинг, який хоче зробити. Сам Горбатюк в суді не заперечив того, що був того вечора у Тетяни, але запевнив, що коли пішов з квартири, то дівчина ще була жива. А до Львова, як каже, поїхав, щоб лікуватися від наркозалежності. Сліди крові на своєму одязі Горбатюк пояснив тим, що дівчина готувала картоплю порізалася і залишила плями на його одязі.

Фото: Терен

Вибір читачів за тиждень

Відео