Ростислав Фук

Обвинувачений у вбивстві випускниці з Вишнівця просив випустити його з-під варти: що вирішив суд

Судовий процес у справі вбивства Ірини Мукоїди триває рекордно довго - вже понад 5 років. Весь цей час обвинувачений Василь Гнатюк перебував у ізоляторі

Колегія суддів Тернопільського апеляційного суду в закритому судовому засіданні 1 березня розглянула апеляційну скаргу захисника обвинуваченого у вбивстві 17-річної Ірини Мукоїди, яке сталося у 2017 році. Адвокат просив випустити обвинуваченого Василя Гнатюка з-під варти під домашній арешт. Про це повідомили у пресслужбі апеляційного суду.

Нагадаємо, йдеться про нашуміле вбивство випускниці, що сталося у селищі Вишнівець на Збаражчині 26 червня 2017 року. Ірину Мукоїду вбили двома ударами ножа в серце та в легеню. 22 грудня 2017 року правоохоронці зібрали достатню кількість доказів, аби довести причетність неповнолітнього Василя Гнатюка до вбивства

Колегія суддів детально проаналізувала матеріали кримінального провадження та доводи апеляційної скарги, пришла до висновку, що застосований до обвинуваченого запобіжний захід кореспондується з характером суспільного інтересу. Так, відповідно до практики Європейського суду з прав людини, особлива тяжкість деяких злочинів, що викликали негативну реакцію суспільства і соціальні наслідки, виправдовує попереднє ув’язнення як виключну міру запобіжного заходу протягом певного часу, – йдеться в повідомленні.

Василь Гнатюк обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною 2 статті 115 (умисне вбивство, поєднане зі зґвалтуванням або сексуальним насильством), частиною 3 статті 153 (сексуальне насильство щодо неповнолітньої особи) Кримінального кодексу України. Це особливо тяжкі злочини, за які передбачене покарання у виді позбавлення волі строком до 15 років. Тому застосування на даній стадії більш м'якого запобіжного заходу не може запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 Кримінального процесуального кодексу України, зокрема ризику переховуватись від суду та перешкоджати розгляду кримінального провадження в розумні строки.

З урахуванням наведеного, колегія суддів Тернопільського апеляційного суду апеляційну скаргу захисника обвинуваченого залишила без задоволення, а ухвалу Чортківського районного суду від 10 лютого - без змін.

Фото: Перший Онлайн

Вибір читачів за тиждень

Відео