Олеся Поліщук

Одне з міст Тернопільщини підняло тариф на послуги з водопостачання

237265_1

У зв’язку з підвищенням вартості електроенергії з січня зросла ціна постачання води Бучацьким комбінатом комунальних послуг. 

Про це повідомляє міська рада Бучача. З 1 січня 2022 року 1 кубометр води тут коштує 27,50 грн.(з ПДВ).

- У попередньому розрахунку ціна 1кВт електроенергії становила 3, 91 грн,  зараз -  6,17 грн. Також з моменту останнього підняття тарифу з 6000 до 6500 грн збільшилась мінімальна заробітна плата. Тому без коригування тарифу КП «Бучацький ККП» працювало б у збиток, - пояснюють в мерії.

У міській раді порахували, що в місяць з абонентів за водопостачання збирають орієнтовно 320,0 тис. грн., витрачають ж - орієнтовно 376,2 тис. грн.

У цю суму входить вартість електроенергії - 123,3 тис. грн., заробітна плата працівників - 94,5 тис. грн., ЄСВ - 20,8 тис. грн., амортизація - 12,1 тис. грн., реагенти - 0,4 тис. грн. загальновиробничі та адміністративні витрати - 98,2 тис. грн.(ПДВ - 53,3 тис. грн., паливо - 7,5 тис. грн., рентна плата за користування надрами -  5,2 тис. грн., рентна плата за спец водокористування - 1,1 тис. грн., послуги банку - 1,7 тис. грн., послуги організацій - 4,0 тис. грн., матеріали на поточний ремонт -18, 6 тис. грн., інші матеріали - 6, 8 тис. грн.), витрати на збут - 26,9 тис. грн. 

Для порівняння наведемо тарифи на водопостачання та водовідведення у сусідніх громадах.

- У Бучачі водопостачання вартує 27, 50 грн, а водовідведення – 4, 50 грн за кубометр. У сусідньому Чорткові ці послуги становлять 26, 63 та 23, 11 грн. відповідно, у Заліщиках 28, 32 та 10, 62 грн, у Монастириську 26, 45 та 1, 52 грн., - йдеться в повідомленні Бучацької міської ради.

Ще однією нагальною проблемою у комунальному підприємстві є нестача кадрів.  

- Сьогодні за майстрів своєї справи треба боротись і платити значно більшу зарплатню. Бо, як показує практика, більшість з них з часом опиняються у Польщі чи Чехії. Знову ж таки, не коригуючи тариф – гідно оплачувати роботу людей неможливо, - запевняють в мерії Бучача. 

А Чортківська міська рада повідомляє, що різкий та суттєвий ріст електроенергії спричинив надзвичайно складну ситуацію на Чортківському водоканалі. 

- Підприємство до 8 лютого повинне погасити борг за електроенергію у розмірі двох мільйонів гривень. У іншому випадку є ймовірність відключення водоканалу від мережі, через що зупиниться постачання води у всі мікрорайони міста, - йдеться в повідомленні на сайті Чортківської мерії.

Там зауважили, що абоненти все частіше невчасно сплачують, або й не сплачують взагалі, рахунки за воду та каналізацію. 

- Станом на сьогодні люди боргують водоканалу 505 тисяч гривень, - інформує Чортківська міська рада.

У зв’язку з цим, міський голова Чорткова Володимир Шматько звернувся до чортків’ян з проханням погасити у найкоротший термін борги, аби була змога й надалі забезпечувати безперебійну цілодобову подачу води.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео