Орест Сарматський

Олія з малини та конопель: на Вінниччині фермер готує унікальний продукт (Агроновини)

0701 (Copy)

Ігор Мудрик підприємець з Вінничині, він переробляє насіння в олію «холодного віджиму» та пасту. Технологію виготовлення він перейняв у швейцарця Вальтера Данцера. Сьогодні олію готує  з насіння кропу, петрушки, моркви, льону, коноплі, розторопші, кісточок абрикосів та навіть малини.

Про це пише «Агро-Центр».

У виробництві використовується німецьке обладнання, а продукт свідомо робиться «сирим» – так корисніше. Ігор розповідає, що цією справою зайнявся спонтанно.

– Я захоплююсь спортом та здоровим харчуванням. Аби дізнатися більше, їздив за кордон на виставки. Так і познайомився зі швейцарцем Вальтером Данцером, який показав своє підприємство. Згідно з технологією, олія має виготовлятися за температурою не вище 40 градусів за Цельсієм. Тоді речовина зберігає корисні властивості.

Побачивши, що на таку продукцію є попит, підприємець створив підприємство «Еколія» та пройшов сертифікацію.

Аби виготовити 50 грамів малинової олії, треба цілий кілограм кісточок. Тому об’єми готової продукції невеликі. Її постачають у еко-крамнички великих міст. Чистий прибуток, в середньому, 20-30% від собівартості виробництва.

Автоматизовані корівники: як працюють доїльні апарати зі штучним інтелектом

 

0702 (Copy)
0702 (Copy)

Компанія «Europe Dairy Systems» спеціалізується на створенні високотехнологічних доїльних апаратів, обладнання для годування, систем моніторингу за здоров’ям тварин та охолодження молока, пише «Агро-Центр» з посиланням на Dairy Global.

Технології самостійно аналізують та обирають оптимальну швидкість так званої каруселі, по якій рухаються тварини. А датчики в момент доїння визначають жирність та якість молока, надсилаючи фермеру звіт щодо потреб у раціоні корів. У такий спосіб можна на 20% зменшити час доїння та до 30% покращити добробут тварин.

Загалом, працівнику, аби підключити корову до апарату, необхідно 14 секунд на тварину. А система може ще додатково скоротити час її перебування на каруселі на 50 секунд. Це підвищить ефективність на 15-20%.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео