Оманлива реклама – обдурений споживач

Останнім часом ми бачимо велику кількість реклами та повідомлень рекламного характеру навколо нас – на телебаченні, на радіохвилях, у мережі Інтернет, у транспорті, на білбордах міста.

Враховуючи, що такий маркетинговий хід - задоволення не з дешевих, підприємці, які її поширюють, переслідують цілком реальні цілі щодо підвищення власних прибутків, а отже, далеко не завжди, рекламна інформація, що подається споживачам, є правдивою та добросовісною.

Недобросовісна реклама може ввести споживачів у  оману, завдати шкоди особам чи суспільству загалом внаслідок недостовірності, двозначності, перебільшення, замовчування, порушення вимог щодо.   

Скажімо, спеціалісти обласного відділення АКМ виявлили банер біля аптечного закладу, на якому зазначено «субота-неділя знижки - до 10%». Така інформація створює у споживача враження, що аптека у вказані дні надає знижку на всі лікарські засоби та вироби медичного призначення. А фактично знижки надавались лише на деякі види товарів і залежали від обсягів куплених товарів.

Працівники нашого відомства виявили у продажі сметану торгової марки «Альма-Віта», на упаковці якої була вказана жирність 21%, однак при перевірці цієї інформації у відповідних лабораторіях встановлено, фактично жирність становить 18%.

Отже, ПП «Альма-Віта» на упаковці молочного продукту розмістило неправдиву інформацію про масову частку жиру, а така інформація може вплинути на вибір споживачем виробника та виду продукту за відповідну ціну.

Відділення АМКУ нагадує, що відповідно до чинного законодавства особи, права яких порушені  недобросовісною конкуренцією, можуть протягом шести місяців з дня, коли вони дізнались або повинні були дізнатися про порушення своїх  прав, звернутися до Антимонопольного комітету України, його територіальних відділень із заявою про захист своїх прав.

Христина МЕЛЬНИК,

головний експерт Тернопільського обласного відділення АМКУ

 

                                                                                                          

Вибір читачів за тиждень

Відео