Тамара Коблик

Оминають охоплену війною Україну: орли змінюють свої міграційні шляхи

Така ситуація зі змінами та збільшенням маршруту може затримати розмноження птахів, оскільки орлам може знадобитися більше часу для відновлення, і це вплине на шанси виживання

Дослідники Університету Східної Англії виявили, що орли, міграційні маршрути яких проходять через Україну, змінили їх, щоб уникнути зони бойових дій. Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Дані GPS показали, що великий підорлик не тільки облітав території України після початку вторгнення, але й скорочував зупинки на піт-стопах для відпочинку або взагалі уникав їх. Вчені побоюються, що такі зміни негативно відобразяться на їхньому розмноженні.

Із 90% орлів, які зупинялися в Україні до початку повномасштабного вторгнення, лише 32% зробили це після, а деякі місця птахи взагалі уникали.

Команда науковців також зазначила, що найбільше відхилення від прямого шляху спостерігалися там, де військова активність була більшою.

Але були і винятки, один орел на прізвисько Боровець продовжував летіти через Київ, незважаючи на інтенсивні бої, інший – відомий, як Деніса – змінив свій шлях, пролетівши в межах кілометра від вибухів і боїв навколо околиць міста.

Така ситуація зі змінами та збільшенням маршруту може затримати розмноження птахів, оскільки орлам може знадобитися більше часу для відновлення, і це вплине на шанси виживання.

Читайте також: Долають майже 1000 кілометрів: на Тернопільщину прилітають птахи з Польщі та Угорщини (фото)

Грицько та Одарка: за гніздом лелек можна спостерігати у прямому ефірі

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео