Оксана Бучко

Опалювальний сезон у громадах Тернопільщини залежить від оперативності керівників бюджетних установ

До опалювального сезону на Тернопільщині готові вже давно, проте коливання тарифів не могли спрогнозувати.

Так, після підписання 30 вересня Меморандуму між Урядом, НАК «Нафтогаз України» та Асоціацію міст України щодо сталого проходження опалювального сезону на конгресі в Києві виросли ціни на теплоенергію для бюджетних установ. Як бюджетники забезпечать опаленням установи, пояснили 13 жовтня під час брифінгу з представниками департаменту архітектури, містобудування ЖКГ та енергозбереження облдержадміністрації.

- Зроблено усе, аби ціна залишилась доступною, - зазначила заступниця директора департаменту – начальниця управління департаменту архітектури, містобудування ЖКГ та енергозбереження Софія Близнюк. – Згідно з постановою № 1234 діє механізм підписання догорів з газопостачальною компанією «Нафтогаз Трейден», ціна визначена у розмірі 16.80 з урахуванням ПДВ. Тож все залежить від оперативності керівників бюджетних установ.

Щодо алгоритму оформлення договорів, існує два види: - шляхом переговорів, коли попередньо оголошення тендеру не відбулось; - шляхом обґрунтування ситуації по потребі. При цьому необхідно подати наступні документи: - акт звірки розрахунку попереднього постачальника про відсутність заборгованості; - Статут; - Положення; - заява приєднання; - річний план закупівель; - довіреність; - наказ про призначення керівника.

- Нові договори повинні підписати протягом п’яти днів, - додала Софія Близнюк. - Працюватимуть у посиленому режимі без вихідних. Це чудова нагода не платити 35.43, а 16.80.

Нагадаємо, у деяких громадах оголосили надзвичайну ситуацію після підвищення тарифів. Але після встановлення одного постачальника питання буде знято. Також 12 громад області, в яких низький індекс платоспроможності (менше 0.9), отримають субвенцію на оплату тарифу.

Окрім того, на брифінгу зазначили, наразі в області не опалюють 70% закладів. Включили опалення там, де використовують альтернативні види палива, а також там, де тимчасово здійснили закупівлю за високими цінами.

До слова, у Тернополі  прогнозують, що тарифи зростуть на 55%.

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео