Орест Сарматський

Оприлюднено архівне фото першого серед євреїв Австрійської імперії фармацевта, чиїм іменем названо вулицю у Тернополі

248337689_200392552118890_8212771096846786447_n

Населення міст та містечок сучасної Тернопільщини у XVIII–ХІХ століттях було поліетнічним і складалося з різнонаціональних громад.

Поміж них однією із найдавніших національних меншин була єврейська спільнота, яка відігравала помітну роль в етнокультурному розвитку нашого краю. З Тернополем пов’язані життєписи єврейських істориків, філософів, просвітителів, релігійних діячів, які внесли свій вклад у світову юдаїку та українську культуру. Як пише завідувач сектора відділу науково-просвітницької роботи Тернопільського обласного краєзнавчого музею Сергій Куницький, Друга світова війна знищила це вікове надбання, лиш поодинокі матеріальні предмети тернопільського єврейства збереглися у фондах музею. Серед них – фотопортрет Михайла Перля.

- Михайло Перль народився у Тернополі в 1803 році в родині Йосифа Перля. Перший серед євреїв Австрійської імперії отримав фах фармацевта. Успішно склав педагогічні іспити у Львові та все своє життя присвятив освіті. Після смерті батька Михайло продовжив його справу. Майже 50 років очолював єврейську школу відому як «Школа Перля». За подвижницьку діяльність австрійським урядом був нагороджений Хрестом Заслуги. Помер у Тернополі 23 серпня 1885 року. За заповітом все його майно – близько 300 тисяч золотих ринських було передано на благодійні потреби для убогих, - зазначає Сергій Куницький.

Нагадаємо, іменем Михайла Перля у Тернополі названо одну із вулиць. З відродженням української державності все більшого значення для дослідників набувають питання об’єктивного вивчення національного розвитку етнічних меншин, їх історико-культурних традицій, духовної спадщини, діяльності видатних особистостей свого часу. Старі фотографії – це безцінне історичне джерело для дослідника, яке передає інформацію як про саму людину, так і про тогочасні події.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео