Осінній призов: чи збільшиться виїзд чоловіків за кордон восени

42044464_267086740807460_6402577464056348672_n

Сьогодні, 18 вересня, в Тернопільському обласному військовому комісаріаті відбувся брифінг стосовно осіннього призову чоловіків на службу. Призовники віком від 20 до 27 років з вищою освітою служитимуть в армії лише рік, усі інші – півтора.

Повістки почали видавати з 1 вересня. Якщо призовнику її не вручили, він повинен сам з`явитися у військкомат протягом 10-ти днів.

На Тернопільщині з 1 жовтня розпочнеться призов на строкову військову службу, проте охочих іти до армії з кожним сезоном в області все менше. Перше відправлення призовників на Тернопільщині відбудеться 9 жовтня. Солдатів розподілять на службу у ЗСУ, Нацгвардію, Державна прикордонну службу та Державну службу спеціального транспорту. Більшість із них служитимуть на Західній Україні. В зону ООС призовників не направлятимуть.

Потрібно підбирати якісних призовників, адже наші Збройні сили України потребують не примусової служби, а свідомого патріотизму і розуміння. На Західній Україні, і на Тернопільщині зокрема, молоді люди частіше виїжджають за кордон або переховуються, ніж йдуть до війська, зазначив голова обласної призовної комісії, заступник голови Тернопільської обладміністрації Юрій Юрик. Якщо би на Тернопільщині до армії призивали однаково – як дівчат, так і хлопців, то дівчат в армії було би більше, адже вони – сумлінніші. Так склалося, що нам дедалі складніше забезпечити достатнє число людей до кожної черги набору в ті чи інші роди військ.

Як зазначив голова міської призовної комісії, секретар Тернопільської міськради Віктор Шумада, однією з переваг служби у Збройних силах України є можливість для призовника здобути нові кваліфікацію чи професію. Призовнику виплачують матеріальну допомогу  3500 грн. Весь період служби зараховується до трудового стажу. Також законом передбачена відпустка  10 днів. При звільненні призовників виплачується матеріальна допомога 2000 грн. Після того, як призовник стає на облік у свій військовий комісаріат, йому виплачують ще до 1500 грн.

Люди, які не підлягають призову, за рішенням районної призовної комісії отримують право відстрочки призову військової служби. Призовників можна віднести до такої категорії, якщо у них так склалися сімейні обставини, або вони здобувають освіту, або ж через продовження професійної діяльності (педагоги, медики у сільській місцевості, священики та поліцейські).

Фото надала Наталія Павлусик

Вибір читачів за тиждень

Відео