Віра Олександрович

Особлива Тернопільщина: коли 174 мільйони витратили не дарма (фото)

Стахів

Вперше за часів Незалежності держава передбачила кошти на розвиток сільського господарства і підтримку тваринництва. Причому на Тернопільщині минулий рік видався особливо вдалим щодо освоєння капітальних вкладень в аграрний сектор.

Про це та інші важливі для краю питання йшлося нещодавно під час колегії в обласній держадміністрації.

- На весь агропромисловий комплекс України торік виділили 6,3 млрд грн. Тернопільська область надала фінансової підтримки сільськогосподарським виробникам на суму 174,2 млн грн, - каже виконуючий обов’язки директора обласного департаменту агропромислового розвитку Володимир Стахів. – Практично за всіма напрямками фінансової підтримки, а це – бюджетна дотація за молодняк ВРХ, молочні корови, племінні тварини, відшкодування будівництва, купівлі вітчизняної техніки, здешевлення кредитів, садівництво, фермерство і сільськогосподарська кооперація, наші аграрії взяли участь.

Так, на придбання або часткову компенсацію придбання сільськогосподарської техніки підприємства агропромислового комплексу краю у 2018-му отримали відшкодування на суму 35 мільйонів гривень. За програмою відшкодування відсоткової ставки — 28, на розвиток садівництва — 11, а на фермерські господарства — понад 7 мільйонів гривень. І ці гроші не пропали марно, вважає Володимир Стахів.

Колегія
Колегія

- Хотів би відзначити, що харчова галузь загалом в Україні спрацювала із певним «мінусом», - каже він. – Але наші підприємства АПК отримали «плюс» - майже 1%. Загалом аграрний комплекс краю спрацював із приростом обсягів виробництва у 3,9%. Якщо на Тернопіллі виробили продукції 9,3 тис. грн на одну особу, то загалом по Україні – 6,3 тис. грн.

Вдалося тернопільським аграріям у 2018 р. подолати і ще один бар’єр - ВВП вони виробили на суму 9,8 млрд грн.

- Один із чинників, що допоміг досягнути таких результатів — це рекордна фінансова підтримка держави, якою скористалися і в індивідуальних господарствах, і на агропромислових підприємствах і в кооперативах.

Колегія2
Колегія2

Робота у цьому напрямку, за його словами, в Україні триватиме і надалі, причому - не менш динамічно. Адже у 2019-му на підтримку агропромислового комплексу у держбюджеті передбачили майже 6 млрд грн. Зокрема: - 3,5 млрд грн - на підтримку галузі тваринництва, зберігання і переробку сільськогосподарської продукції, аквакультуру (рибництво); - 127 млн грн - на здешевлення кредитів; - 881 млн грн - на отримання часткової компенсації (25%) вартості придбаної сільськогосподарської техніки і обладнання українського виробництва; - 800 млн грн - на розвиток фермерських господарств; - 400 млн грн - на розвиток хмелярства, закладку молодих садів, виноградників та ягідників і нагляд за ними.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео