Орест Сарматський

Остання держава ЄС підтримала відключення Росії від SWIFT

Росія залишиться без міжнародної платіжної системи SWIFT

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив на своїй сторінці у Facebook про початок технічної підготовки до ухвалення рішення та впровадження процесу відключення Росії від міжнародної платіжної системи SWIFT.

- Ми гризли-гризли та вигризли. Працювала вся вертикаль української дипломатії – від Президента України до аташе в українському посольстві, – повідомив Кулеба.

Водночас, ЗМІ повідомляють, що Німеччина, остання держава ЄС, яка досі утримувалась від підтримки відключення Росії від SWIFT через війну в Україні, погодилась на введення цієї санкції. 

Про це повідомив кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк, пише «Європейська правда».

Джозвяк написав у своєму Twitter, що Німеччина погодилась «рухатись далі щодо SWIFT».  Він не уточнив своїх джерел.

За словами президента України Володимира Зеленського, станом на суботу серед країн ЄС лише Угорщина та Німеччина виступали проти відключення РФ від міжнародної платіжної системи SWIFT.

Пізніше прем’єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що у спілкуванні з угорським колегою Віктором Орбаном останній запевнив, що підтримує жорсткі санкції, у тому числі відключення SWIFT.

Довідково. Система SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) – міжнародна система, яка дає можливість банкам у різних країнах швидко обмінюватися інформацією та проводити платежі. Через SWIFT щодня відправляються понад $330 млрд. Якщо російським банкам заборонять користуватися SWIFT, це обмежить доступ країни до фінансових ринків у всьому світі. Російські компанії зіштовхнуться зі складнощами при експорті та імпорті товарів, отриманні кредитів та інвестуванні за кордоном. Системи Visa та Mastercard почнуть показувати збої при зарубіжних та внутрішніх переказах. Російські інвестори можуть поквапитися з розпродажем російських паперів. Це вдарить і по банках, і приватних інвесторах, і всьому фондовому ринку.

Фото з допису

Вибір читачів за тиждень

Відео