Оксана Бучко

ОТГ з Тернопільщини показала всій Україні приклад економії коштів (фото, відео)

ASS9940-825x400

Результати оцінювання фінансового менеджменту серед 50 громад зі всієї України представила Теребовлянська ОТГ, що на Тернопільщині. Такий моніторинг ефективності використання коштів на місцях провели у рамках програми USAID DOBRE та представили у київському прес-центрі Українського кризового медіа-центру 14 червня.

Теребовлянська ОТГ є найбільшою в області та включає 25 населених пунктів із населенням 30 968 чоловік. Доходи до бюджету у минулому році громаді вдалось збільшити на 3%. А найбільший прорив в отриманні коштів на розвиток конкретної установи стосується об’єднання закладів в мистецьку школу.

- У структуру увійшли музична школа, центр творчості та станція юних техніків, - розповів заступник голови Теребовлянської громади Тарас Вітківський. – Таким чином ми зупинили дублювання занять. Багато гуртків існували лише на папері. Виходить, їх не відвідували, але доводилось ці гуртки утримувати. Таким чином ми залишили лише актуальні заняття. Частина із них – платні. Протягом 5-ти місяців мистецька школа заробила 240 тис. грн, які вона використає на покращення своєї матеріальної бази.

ASS0013-825x400
ASS0013-825x400

В ОТГ також вдалось затвердити програму, через яку провели оновлення літератури бібліотеки на півмільйона гривень.  А у новому Центрі культури та дозвілля отримали роботу 17 молодих спеціалістів.

- Рівень культури у нас піднявся, - продовжує заступник голови ОТГ. - Заохочуємо школярів до читання. Бібліотека крім нової літератури отримала мультимедійну дошку. Ми довозимо в центр дітей із сіл. Також заохочуємо проведення заходів у селах.

Заробляє ОТГ і на туристах. У Теребовлі відкрили Туристично-інформаційнийи центр, який займається проведенням екскурсій та виготовленням сувенірної продукції.

Левову частку доходів в ОТГ отримують від ПДФО та сільськогосподарського податку. Коштами розпоряджаються міська рада, відділ освіти та відділ культури.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=FO2Mztt8EAc[/embed]

Про те, як утримувати фінансову спроможність ОТГ за рекомендаціями USAID DOBRE та Мінрегіону читайте згодом.

Фото uacrisis.org

Вибір читачів за тиждень

Відео