Орест Сарматський

Озвучено прогноз цін на яйця (Агроновини)

33228870-E99A-4C09-958C-9E23D5589121

Фахівці Асоціації тваринників України відзначають, що яйця вже не подешевшають, а можливо навіть подорожчають.

Про це інформує прес-служба відомства.

Фахівці відзначають, що високі ціни на яйця, які спостерігалися у грудні 2020 р. через подорожчання кормової сировини, найімовірніше, залишаться на тому ж рівні, або ж ще зростуть.

- Оскільки кінець 2020 р. сколихнув кормовиробників нестабільністю ринку сировини, стрімким ростом цін зернових (кукурудза, пшениця) та білкових (шрот/макуха сої та соняшника) на фоні їх дефіциту, це стало причиною здорожчання і комбікормів, які займають до 70-75% собівартості виробництва продукції. На фоні цих обставин фермери «бояться», що невистачить корму: деякі виробники скорочують поголів’я птиці, а деякі навіть вимушені закриватися, щоб перечекати непередбачувані коливання, — зазначила Ірина Бойко, експерт із птахівництва Асоціації тваринників України та компанії AVA Group. 

Вона повідомила, що на кінець грудня 2020 р. собівартість виробництва яєць на підприємствах коливається в межах 22 грн/10 шт., а кінцева ціна на полицях споживачів — від 30 грн/10 шт.

Жоден виробник не має чіткої відповіді, як зміниться ціна у січні 2021 р.

- Після новорічних свят попит споживачів знизиться, а от ціна на яйця, найімовірніше, збільшиться, у зв’язку з поступовим скороченням поголів’я птиці та продовженням зростання цін на ринку сировини, — підсумувала Ірина Бойко.

 

Тваринники попередили, що незабаром може зрости ціна на м’ясо свиней

FBE01747-DB60-47D6-891E-47429F55CF51
FBE01747-DB60-47D6-891E-47429F55CF51

У найближчі декілька місяців помітно може зрости ціна на м’ясо свиней. Про це заявили  фахівці Асоціації тваринників України. Про це повідомляє пресслужба АТУ.

Причиною цього є декілька факторів, кажуть експерти. По-перше, за рахунок неврожаю, який спостерігався у минулому році.

- Уже зросла ціна на зернову групу, сою та соняшник на 20-40%, які є основними компонентами в годівлі свиней. Як відомо, в структурі собівартості виробництва м’яса корми займають близько 70-80%. Відповідно до цього прогнозовано і зросте собівартість виробництва свинини, коментує Ольга Махно, – сказала експерт зі свинарства Асоціації тваринників України та компанії AVA Group.

Ще одним фактором здорожчання ключового м’ясного продукту для українців фахівці називають підвищення собівартості вирощування за низьких закупівельних цін.

- М’ясокомбінати приймають свиней живою масою за ціною 37-39 грн/кг.  Собівартість же вирощування свиней при нинішніх цінах на зернові і білкові компоненти на грудень 2020 року має бути менше 36 грн/кг. Але у багатьох свинокомплексів вона вже наближається до 40 грн/кг і більше. Це може зумовити скорочення поголів’я свиней як у населення, так і на промислових підприємствах. Зниження ж кількості поголів’я свиней зумовить ріст попиту на м’ясо, – каже Ольга Махно.

Вибір читачів за тиждень

Відео