Орест Сарматський

ЄС обмежив імпорт української курятини (Агроновини)

F3D3B93C-972C-42EE-BCC2-A726F3DDEB03

Ряд країн обмежили імпорт української курятини через спалах пташиного грипу в Київській та Миколаївській областях. 

Про це повідомила голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька в Facebook.

За її словами, спалах пташиного грипу виявлений 23 грудня в Іванківському районі Київської області, на початку грудня вогнище захворювання виявлено в Херсонській області. У зв'язку з цим Держпродспоживслужбою введені карантинні обмеження.

- ЄС обмежив імпорт української курятини. Ця ситуація серйозно відбивається на експорті, збільшення якого коштувало стільки щоденних зусиль багатьох людей. Зараз Саудівська Аравія, Молдова, Ізраїль експортують продукцію птахівничої галузі з обмеженнями, які стосуються десятикілометрової зони навколо спалаху. ОАЕ – експортує нашу продукцію з обмеженнями, які стосуються радіуса 25 км від спалаху, – повідомила вона.

У зв'язку зі спалахом ЄС, Сінгапур, Марокко, Туніс і Японія вже обмежили імпорт української курятини.

Україна відтермінує відмову від першого гатунку молока до 2023 року

1DFA1CAD-004D-4EEC-BB5A-3B86FB298891
1DFA1CAD-004D-4EEC-BB5A-3B86FB298891

Перший гатунок сирого молока в Україні, імовірно, залишиться у 2022-2023-х роках. 

Про це повідомив аналітик молочного ринку «Інфагро» Максим Фастеев.

За його словами, відповідний проект наказу про зміни термінів згенерований експертною групою, і в даний момент йде його узгодження в центральних органах виконавчої влади.

- Найближчим часом документ повинен з'явитися в реєстрі Мін'юсту, –  зазначає Фастеев.

За його словами, згідно з новим наказом, відмова від першого гатунку повинна відбутися з 1 січня 2023 року перехід на роботу тільки з «екстра» сортом запланований на 2024 рік.

- Головним аргументом рішення логічно є той факт, що частка першого сорту в обсягах молока, що надходять на переробку, становить 43% (разом з«другим»сортом, який вже не призначений для виробництва продуктів харчування, — майже половина всієї сировини), – відзначає аналітик.

Також важливим фактором відстрочки термінів є відсутність планових перевірок роботи молочної ланцюжка зі сторони Держпродспоживслужби.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео