Ростислав Фук

День здорового харчування: 5 порад донорам крові

16 жовтня — Всесвітній день здорового харчування

донор

Для тих, хто здає кров, або планує спробувати, існують окремі вимоги до раціону. Як донорам харчуватися правильно та смачно, розповіли на сайті donor.ua.

Обов’язково снідайте перед донацією

Ще з дитинства більшість із нас знає, що перед загальним аналізом крові краще не снідати, і це правило іноді помилково застосовується для донацій. Проте для того, аби процедура пройшла якнайкраще, а ви після неї зберегли гарне самопочуття, не більш ніж за 4 години до здачі крові слід поснідати — кашею на воді, солодким чаєм, нежирним печивом. Окрім того, в центрах крові перед процедурою донорам додатково дають чай і печиво — це потрібно, аби підтримувати достатній рівень глюкози у крові.

Дотримуйтеся дієти за добу до донації

Так звана дієта донора з першого погляду часто відлякує новачків, та насправді вона значно простіша і розмаїтіша, ніж може здатися. За добу до донації слід відмовитися від молочних продуктів, жирного м’яса, яєць — це необхідно, аби уникнути хільозу сироватки крові та якісно протестувати її на інфекції.

Раціон донора за добу до здачі крові має складатися переважно з вуглеводів — круп, картоплі, хліба, макаронів. Доповніть усе це овочами, фруктами, невеликою кількістю нежирного м’яса, смаколиками на кшталт солодких сухариків, джему, натурального мармеладу — і вийде смачне та збалансоване меню.

Пийте побільше води

Споживати достатню кількість рідини — порада актуальна завжди і для всіх, а для донорів — поготів. Коли ми «недопиваємо», кров стає густішою, підвищується навантаження на серце і ризик тромбозів. Забір крові у такому разі може пройти складно чи взагалі невдало, тому донорам, окрім чаю з печивом, перед процедурою дають склянку води. Однак подбати про гідратацію слід і самостійно, вживаючи побільше води за добу до донації та протягом дня після неї. Це допоможе швидше відновити об’єм крові та підтримати нормальний тиск.

Їжте продукти, багаті на залізо

Для донорів крові рівень гемоглобіну у крові має сягати 125 г/л у жінок та 135 г/л у чоловіків. Після кожної донації ці показники знижуються, оскільки ми втрачаємо якусь кількість еритроцитів. Аби підтримувати необхідний рівень гемоглобіну та відновлювати його після здачі крові, їжте продукти з високим вмістом заліза.

Найкраще засвоюється так зване гемове залізо — з продуктів тваринного походження. Це червоне м’ясо, печінка, яйця, морепродукти. Веганам складніше, оскільки залізо з рослинної їжі (негемове) засвоюється гірше, але й меню організувати нескладно. Залізо міститься у гречаній крупі, бобових, морській капусті, куразі та чорносливі, яблуках, гранатах, шпинаті — все це можна їсти щодня.

Дбайте про серце

Саме по собі донорство крові може бути корисним для серця, але для повноцінної профілактики серцево-судинних захворювань потрібен відповідний раціон. Обмежте споживання фастфуду, напівфабрикатів, ковбасних виробів, маргарину, солодощів (особливо жирних), алкоголю. Їжте продукти, багаті на калій (банани, броколі, помідори, шпинат, петрушку, листя салату) та Омега-3 (оселедець, скумбрія, лососеві, соняшникове та лляне насіння, кунжут, горіхи, авокадо) — вони допомагають тримати в нормі рівень холестерину, покращують здоров’я судин і роботу серця.

Реєструйтеся на ДонорUA, аби здавати кров зручно та системно, та шукайте усю найцікавішу й найважливішу інформацію про донорство у Кровопедії. Зокрема, піклуванню про здоров’я донорів та зв’язку донорства з різними сферами життя присвячена наша кампанія #Розквітай — долучайтеся і рятуйте життя з користю для самих себе, – йдеться в дописі.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео