Парк у Заліщиках хочуть назвати на честь баронеси

index

Заліщицька міська рада винесла на громадське обговорення пропозицію щодо присвоєння міському парку імені Стелли фон Турнау.

Ідея виникла неспроста, адже до 1939 року власником палацу на території парку була родина Турнау. Стелла фон Турнау  опікувалась цим парком. І сьогодні тут ростуть рідкісні екзотичні та реліктові дерева, насаджені нею, пише svoboda.te.ua.

Під час І Світової війни, коли австрійські війська обороняли Заліщики від росіян, Стелла Турнау не втекла. Зібравши двірських слуг і місцевих селян, звеліла їм копати окопи для захисту позицій та сама брала участь у захисті свого  «маленького села». А коли його стало вже неможливо далі утримувати під натиском росіян, баронеса поїхала до свого чоловіка, який у той час перебував на фронті поблизу Татарова біля Кремінців у Карпатах, і стала у військові лави.

Відтоді підполковниця воювала разом із солдатами свого чоловіка. Саме в стрілецьких окопах вона здійснила героїчні вчинки, у важкій ситуації неодноразово була прикладом для інших. Згодом про подвиги цієї мужньої жінки дізнались у Відні і цісар вручив їй орден – відзнаку, якою нагороджували лише чоловіків. Вона  відповіла йому: «Там, де чоловік і син, повинна бути також дружина і мати! На коні, зі зброєю в руках я покидала свої Заліщики. Заприсягаюся, що зі зброєю в руках і верхи на коні знову повернуся до свого дому або загину».

Землю під братську могилу часів I Світової війни, де спочивають вічним сном 11830 воїнів, також надала Стелла фон Турнау. Ось чому саме її іменем запропоновано назвати парк, пояснюють у мерії Заліщиків. Водночас хочуть почути думку кожного з мешканців міста.

Вибір читачів за тиждень

Відео