Юля Вітюк

Асфальт чи бруківка? Перед жителями Микулинецької громади постав серйозний вибір

69960b7e8ea68b8ed7ed4d5e300aa94d

Асфальт чи бруківка, комфорт чи збереження історичної цінності? — питання, яке постало перед жителями Микулинецької громади. Центральну дорогу (вул. Грушевського), що проходить через смт. Микулинець і з’єднує село Лучка та смт. Дружба планують капітально відремонтувати. Залишилось тільки визначитись, яким має бути дорожнє покриття.

Щоб почути думку кожного, хто користується цією дорогою, керівництво Микулинецької селищної ради створило опитування із такими варіантами вибору:

  • Замінити існуючу бруківку на асфальтове покриття згідно європейських стандартів (яким чином використати дану бруківку, вирішуватимемо шляхом громадського обговорення);
  • Капітальний ремонт шляхом переукладання бруківки.

Нагадаємо, з такою ж проблемою стикались жителі Теребовлі, коли на центральній вулиці міста планували стелити асфальт. «Терен» повідомляв про те, що при спробі демонтажу люди зустрічали дорожників протестами та вимагали повернути прибрану з вулиці бруківку. Прохання людей виконали, а виділені кошти повернули у бюджет (про це детальніше за посиланням). Тож до сьогодні мешканці міста не мають якісного покриття.

До прикладу, у Тернополі, стару бруківку на дамбі біля ставу (вул. Руська)  замінили новим асфальтним покриттям. А щоб зберегти історичну цінність, базальтову бруківку використали для ремонту пішохідної частини поблизу драмтеатру.

У деяких містах демонтовану бруківку передають на зберігання, щоб в подальшому використовувати для потреб міста. Це зробили і в Монастириськах під час ремонту вулиці Шевченка. (Більше у матеріалі У містечку на Тернопільщині виконком прийняв рішення про демонтаж бруківки.)

Були й випадки, коли на Тернопільщині жителі самостійно вкладали бруківку. 

Щодо того, що вигідніше: переукладати бруківку чи стелити асфальтне покриття, селищна рада посилається на повідомлення Служби автомобільних доріг, яка наголосила на тому, що переукладання існуючої бруківки вартуватиме у 5-6 разів дорожче, аніж укласти асфальт. А це велика сума для громади.

Проголосувати за те, чи перекладати бруківку, чи стелити асфальт, можна онлайн на офіційному сайті Микулинецької територіальної громади та у мережі Фейсбук за посиланням.

На цей час участь у голосуванні взяло 633 респонденти, з них 489 проголосували за асфальтовану дорогу, 144 - за бруківку.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео