Євгенія Цебрій

Під час катання на сноутюбах у Тернополі насправді постраждали двоє дітей: батьки розповіли про обставини

osn

Нещасний випадок під час катання на сноутюбах стався 10 січня о 18.41 на гірці у «Савич-парку» на вул. Тарнавського у Тернополі. Тоді Центр екстреної швидкої допомоги повідомляв, що постраждала 9-річна дівчинка, яка знепритомніла від удару об зустрічні санки. Дитину спершу забрали у реанімацію обласної дитячої лікарні, а згодом перевели у хірургію, де вона перебуває досі. 

Однак, як виявилося, на сноутюбах того вечора каталися двоє школярок, і друга дівчинка також має проблеми зі здоров’ям. Про це «Терену» повідомили батьки дітей.

 

Одна дівчинка ще у лікарні, інша – під наглядом медиків вдома

Як розповів Андрій Жирук - батько дівчинки, яка після втрати свідомості потрапила на лікування у обласну дитячу лікарню, його донька з подругою каталися на одному сноутюбі. 

- Дівчата спустилися вниз і трішки виїхали на підвищення, де спуск завершується, і вони мали зійти з санок. Але оскільки діти легкі, сноутюб разом з ними почало нести назад, - розповідає Андрій Жирук, який був свідком події. -  Інший відвідувач «Савич-парку» подумав, що дівчата вже завершили спуск, поспішив, і запустив інший сноутюб, на якому був тато з дитиною. А для запуску інших санок траса мала бути вільною. І вийшло так, що дівчат почало нести назад, а тим часом інший сноутюб на повній швидкості спускався вниз, і вони зіткнулися. Від сили удару дівчат викинуло із тюба, я в той час був на гірці наверху і це все бачив. Тоді навіть зробив зауваження, щоб ще не запускали інший сноутюб, але мене не почули чи не хотіли почути. 

Pasted
Pasted

Після зіткнення, батько одразу викликав швидку, телефонували на «103» й інші люди, які були очевидцями події. Обох дівчат забрали до лікарні. Доньку Андрія Жирука спершу поклали до реанімації, адже вона від удару знепритомніла. Там вона провела всю ніч, а зранку 11 січня її перевели до відділення хірургії, де вона перебуває вже майже тиждень. 

- Наразі донька залишається у лікарні, їй зробили повторне МРТ, чекаємо результатів. Стан доньки стабільний, - повідомив 17 січня батько дівчинки.

Іншу дівчинка, яка випала зі сноутюба під час зіткнення, того вечора також забрали до лікарні, але після обстеження її відпустили додому. 

- Однак дома донька почала скаржитися на біль у хребті, їй навіть важко було одягнутися. Тому ми ще раз звернулися до медиків, - розповідає батько дівчинки Юрій Дзюбановський. – Доньку ще раз обстежили, їй одягнули спеціальний корсет. Вона не ходить до школи і два тижні перебуватиме на амбулаторному лікуванні. 

Чи виставлятимуть батьки претензії керівництву «Савич-парку», наразі ще не знають, адже на першому місці зараз для них одужання дітей. 

- Але ми точно зробимо зауваження, щоб парк покращив умови і підвищив техніку безпеки, - каже Андрій Жирук.  

На зони старту та фінішу тепер постелили гумове покриття

Після цього інциденту у «Савич-парку» вже підвищили техніку безпеки під час катання на сноутюбах. Зокрема, тепер всі діти обов’язково мають бути у шоломах. А на зонах старту та фінішу на доріжках постелили гумове покриття, щоб можна було гальмувати. Про це «Терену» повідомив керівник гірськолижного комплексу Віталій Кирилов. За його словами, у тому що сталося, винні і люди, які спускалися з гірки позаду дівчат, і батьки дітей, адже вони порушили правила техніки безпеки. Всі ці моменти зафіксовані на камерах спостереження. 

- Річ у тім, що двох дітей в один тюб садити не можна, і такі вимоги зазначені на стенді при купівлі квитка. Також про це постійно наголошують працівники парку, які видають відвідувачам сноутюби, - пояснює Віталій Кирилов. - Також заборонено сідати в один тюб двом дорослим, можна лише дорослому з дитиною до шести років. Із батьками дівчат ми наразі про це ще не спілкувалися, бо вони зайняті лікуванням дітей. Однак ідентифікували відвідувача, який врізався на сноутюбі у дівчат. Проте він своєї вини не визнає. Всі звинувачують лише нас, що це не так, і це не так. Ми проводили своє розслідування стосовно того випадку, і працівники розповіли, що робили зауваження батькові дівчинки про те, що двох дітей в один тюб садити не можна.  Це є скрізь у правилах, однак буває, що відвідувачі це ігнорують. Вчора я особисто двічі робив зауваження батькам, які садили дітей в один сноутюб. 

Pasted
Pasted

На трасі зі сноутюбами працює мінімум двоє інструкторів, додає керівник «Савич-парку».

- У вечір, коли стався нещасний випадок з дітьми, інструктор був на місці, і це видно на відео з камер спостереження, коли до дітей побіг батько, а одразу за ним наш працівник, - зауважує Віталій Кирилов. 

Він бажає дівчатам швидкого одужання і додає, що йому дуже прикро, що стаються такі випадки.

Фото «Савич-парку»

Вибір читачів за тиждень

Відео