Віра Олександрович

Під час повітряної тривоги жителям Тернопільщини треба вимикати світло і «мигаючі» індикатори

Тернополян закликали у темну пору доби вимикати прилади з індикаторами мигання і «не вигадувати» неіснуючих дронів.

Про це йшлося сьогодні, 1 березня, під час брифінгу в Тернопільській військовій адміністрації. Нагадаємо, там також йшлося про покарання для «бізнесменів», які нині відмовляються брати у людей банківські картки для розрахунку за товар.

Виявилося, оперативники тернопільських спецпідрозділів звернулися до Тернопільської військової адміністрації, щоби її очільники донесли до жителів області інформацію про те, що під час комендантської години або коли є повітряна небезпека, необхідно вимикати всі засоби електрозв’язку, які мають так званий індикатор мигання.

- Витягуйте з розетки шнури від телевізорів, тюнерів, колонок, котлів, різні зарядні пристрої, бо вони часто «мигають» і фактично спрацьовують як сигнал, - каже голова Тернопільської обласної держадміністрації Володимир Труш. - Не наражайте себе на небезпеку! 

Власне, найчастіше це стосується краян, у яких котли індивідуального опалення розміщені на балконах чи лоджіях. Саме там «мигання» є найбільш помітним. Крім того, є годинники вмонтовані у духових шафах тощо.

- Також ми наголошуємо про те, що в темну пору доби треба вимикати світло в оселях або закривати вікна щільними шторами, - додає він. – Люди мають розуміти, що таке світло може стати ціллю при наведенні зброї. Тобто ви самі створюєте небезпеку для себе і оточуючих.

Також він принагідно розвінчав неправдиву інформацію про те, що в небі постійно «працюють» тисячі квадрокоптерів і дронів.

- Насправді, вони є, але це – одиниці, десятки, - стверджує він. – Проти цього працює спеціальний підрозділ поліції. Вони мають відповідну техніку і просто знищують «безпілотників». Натомість «мигання» у чистому небі, на яке постійно нарікають краяни, це – зміни світла від зірок і планет. Ми радилися про це з астрономами. Люди, які не мають таких знань, часто сприймають подібні явища за наявність дронів у небі. 

Нагадаємо, у Тернополі з 21.00 – «режим темряви». Його не відмінятимуть, доки існує загроза повітряного нападу на місто. 

Фото і відео – з трансляції на сторінці Тернопільської обласної державної адміністрації 

Вибір читачів за тиждень

Відео