Тамара Коблик

Після масштабної пожежі у Тернополі у двох мікрорайонах виявили забруднення повітря

Фахівці зафіксували перевищення норм фенолу і формальдегіду. Жителям рекомендують обмежити перебування на свіжому повітрі, щільно закрити вікна

Перевищення гранично допустимих норм небезпечних речових - фенолу і формальдегіду виявили у Тернополі 10 вересня після масштабної пожежі. Про це повідомили у пресслужбі Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Нагадаємо, 10 вересня виникла пожежа на підприємстві «Еліт Пласт» на вул. Микулинецькій у Тернополі, яку довелося гасити 50-м рятувальникам з допомогою 15-ти пожежних автомобілів. Займання ліквідували цього дня аж о 14:56.

Як повідомляють у Тернопільському обласному центрі контролю та профілактики хвороб, термінове повідомлення про пожежу поступило до них 10 вересні о 08:30. 

Оперативний центр реагування на надзвичайні ситуації у галузі громадського здоров'я провів засідання та відправив дві групи оперативного реагування хімічного спостереження і контролю до місця події для визначення та проведення відбору проб атмосферного повітря на вміст азоту діоксиду, оксиду вуглецю, формальдегіду, фенолу відповідно до напрямку вітру та його швидкості руху, а саме: на межі забруднення, межі житлової забудови в центральній частині міста та масиві «Дружба», - йдеться у повідомленні. 

Здійснено відбір проб атмосферного повітря у визначених точках. Результати аналізів Центр повідомив аж близько 18.00 10 вересня. 

В досліджуваних пробах атмосферного повітря (вул. Чернівецька, вул. Торговиця, вул. Гетьмана Мазепи, вул. Карпенка) вміст фенолу - становив від 0,03-0,33 мг/м3 при нормі 0,01 мг/м3, вміст формальдегіду - становив від 0,60 - 0,69 мг/м3 при нормі 0,035 мг/м3. 

У досліджуваних пробах атмосферного повітря (вул. Шпитальна, вул. Грушевського, вул. Над Ставом, вул. Волинська) вміст фенолу - становив від 0,018-0,25 мг/м3 при нормі 0,01 мг/м3, вміст формальдегіду - становив від 0,035 - 0,56 мг/м3 при нормі 0,035 мг/м3.

Вміст азоту діоксиду та оксиду вуглецю не перевищує гранично домустиму концентрацію згідно вимог наказу МОЗ № 52 від 14.01.2020 року «Про затвердження гігієнічних регламентів допустимого вмісту хімічних і біологічних речовин в атмосферному повітрі населених місць».

Рекомендації для населення: жителям центральної частини міста та масиву «Дружба» обмежити перебування на свіжому повітрі, щільно закрити вікна та кватирки. Очікувати додаткової інформації про зняття обмежень.

Близько 23:15 10 вересня на фейсбук-сторінці  Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб повідомилищо о 21.00 у зв'язку із великим занепокоєнням жителів, провели повторний аналіз проб повітря на вміст  азоту діоксиду, оксиду вуглецю, формальдегіду, фенолу відповідно до напрямку вітру та його швидкості руху. Відтак, ситуація із вмістом небезепечних речовин у повітрі покарщилася. 

За результатами відібраних проб атмосферного повітря у визначених точках, де було найбільше перевищення допустимої норми, (вул. Чернівецька, вул. Торговиця, вул. Гетьмана Мазепи) з'ясували, що показники покращилися: вміст фенолу – складає 0,004 мг/м3 при допустимій нормі 0,01 мг/м3, вміст формальдегіду - складає 0,01 мг/м3 при допустимій нормі 0,035 мг/м3. 

Фото Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб

Вибір читачів за тиждень

Відео