Орест Сарматський

Після травневих заморозків винограду каюк (Агро-новини)

unnamed (5)

Від травневих заморозків сильно постраждали яблуні, груші, вишні, сливи, які зараз масово цвітуть. Також — виноград.

Про це в інтерв'ю виданню «Главком» розповіла начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко.

unnamed (1)
unnamed (1)

«У зв'язку із глобальним потеплінням у нас виноград поширився по всій території. Так от на Київщині йому каюк. Бо зараз він якраз у фазі розвитку, розпускання зав'язі, початку цвітіння, і він витримує температуру лише 0…-1. А у нас була і -2, і -3, і навіть -8 градусів (заморозки на грунті — При. Ред.)», — говорить метеоролог.

Картопля, наприклад, ще має шанс відійти. Але, звичайно, це вже не буде той повноцінний врожай, який міг би бути, відзначає Тетяна Адаменко.

За її словами, краще вже заморозки в квітні, ніж в травні. «У квітні ще мало сходів теплолюбних культур. А зараз вже їх набагато більше. І такі зниження температури дуже шкідливі, а може, й згубні для сходів картоплі, ягід, тієї ж малини, полуниці. А про плодові вже й говорити складно», — пояснює вона.

Експорт української свинини зріс у 2,5 рази

Зовнішня торгівля свининою та живими тваринами забійних кондицій за січень-квітень 2017 р. демонструє кращі результати, ніж у відповідний період попереднього року.

unnamed (2)
unnamed (2)

Про це повідомляє аналітичний відділ асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані митної статистики Державної фіскальної служби.

Так, порівняно з січнем-квітнем 2016 р. експорт свинини зріс у 2,5 рази, а відвантаження живого поголів’я до Грузії — майже втричі.

Протягом аналізованого періоду українські трейдери експортували 2,4 тис. т свинини вартістю $4,7 млн. Імпортували за цей час 0,72 тис. т м’яса свиней, що коштувало $1,24 млн.

«Хоча більшість операторів і відзначали деякий дефіцит свинини в Україні, збільшення об’ємів надходження імпортованої сировини не відзначається. Навпаки, у січні-квітні завезли вдвічі менше, ніж за аналогічні місяці 2016 р., — зазначає аналітик асоціації Олександра Бондарська. — Тож Україна впевнено втримує статус нето-експортера свинини з позитивним зовнішньоторговим сальдо $3,46 млн».

Експорт живих свиней забійних кондицій у валютному еквіваленті також зріс у 3,6 разу — до $1,15 млн. Це дозволило компенсувати «мінусове» сальдо, що виникло через імпорт чистопорідних та гібридних тварин з Данії та Чехії, та залишитися «в плюсі». Тож операції з живими свиньми принесли Україні $0,58 млн.

Прогноз: Овочі та фрукти ще більше виростуть в ціні (інфографіка)

Вартість овочів борщового набору в квітні суттєво збільшилася порівняно з березнем. Середній рівень відпускних цін на картоплю зріс на 10%, капусту — на 68%, моркву — на 64%, буряк — на 22% та цибулю — на 34%.

[caption id=«attachment_82052» align=«alignnone» width=«695»]

unnamed (3)
unnamed (3)

Heap of vegetables fresh. Agricultural market.; Shutterstock ID 114710608; PO: aol; Job: production; Client: drone[/caption]

Причинами висхідного цінового тренду є низький рівень запасів продукції через завершення сезону, а також збільшення пропозиції овочів нового врожаю, які коштують дорожче, повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ).

Також експерти відзначили, що, незважаючи на короткостроковий суттєвий ріст цін на м'ясо під час великодніх свят, в середньому за місяць вартість яловичини та курятини збільшилась на 2% відповідно, свинини — на 8% під впливом складної епізоотичної ситуації.

[caption id=«attachment_82052» align=«alignnone» width=«695»]

unnamed (3)
unnamed (3)

Heap of vegetables fresh. Agricultural market.; Shutterstock ID 114710608; PO: aol; Job: production; Client: drone[/caption]

Вартість яблук збільшилась на 10% під впливом фактору сезонності. Ціни на молоко в квітні лишились на рівні березневих, незважаючи на зниження закупівельних цін. Вартість бакалійних продуктів, як і прогнозувалося, коливалась в межах 3%.

unnamed (4)
unnamed (4)

«В травні вартість овочів та фруктів продовжить демонструвати висхідний ціновий тренд під впливом фактору сезонності та збільшення пропозиції овочів нового врожаю. Несприятливі погодні умови в квітні-травні підтримуватимуть ріст цін на овочі. Вартість м'яса буде відносно стабільною з можливим незначним коливанням в межах 5% через вплив епізоотичної ситуації. Вартість молока, як і бакалійних продуктів буде відносно стабільною з можливим незначним коливанням в межах 1-3%», — підбив підсумки експерт аграрних ринків УКАБ Євген Дворнік.

Вибір читачів за тиждень

Відео