Віра Олександрович

Польові госпіталі на Тернопільщині розгортатимуть у спорткомплексах і навіть торговельних центрах (відео)

Демянчук

Засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) на Тернопільщині вчора, 9 жовтня, не проводили. Натомість керівники нашого краю брали участь у селекторній нараді з регіонами, яку ініціював прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Як повідомив перший заступник голови обласної держадміністрації (ОДА) Ігор Дем’янчук, йшлося про ситуацію із COVID-19 у всіх регіонах України. Адже у частині областей останніми днями спостерігається значне зростання захворюваності.

Шмигаль
Шмигаль

- Такі наради тепер відбуватимуться тричі на тиждень, - каже Ігор Дем’янчук. – Під час цих засідань будуть обговорювати оперативні питання щодо протидії цій страшній хворобі. Зростання рівня захворюваності нині спостерігають у східних областях. На території Тернопільщини ситуація є стабільною. Однак ми маємо бути готові до всіх варіантів розвитку сценарію.

Очільник Уряду повідомив, що за попередню добу в Україні зафіксували новий рекорд за кількістю нових хворих — 5 804 особи. Лідером стала Харківська область, де занедужали ще 630 людей. Високі темпи приросту також спостерігають у Києві та Одеській області.

- Ситуація в західних областях дійсно дещо стабілізувалася, — визнав Денис Шмигаль.

Під час наради прем’єр-міністр заслухав інформацію очільників ОДА про епідемічну ситуацію, а також доручив заступнику міністра охорони здоров’я - Головному державному санітарному лікарю Віктору Ляшку і головам ОДА взяти на особистий контроль роботу «гарячих» ліній. Окрім того, Денис Шмигаль зауважив, що залишається не розв’язаною проблема із доплатами до зарплат медичним працівникам за вересень. Мовляв, не відбулися виплати майже в 160-ти закладах у різних областях.

За підсумками наради, прем’єр-міністр дав кілька доручень. Зокрема, головам обласних і Київської міської держадміністрації треба мобілізувати всі служби та налагодити ефективну комунікацію й координацію роботи із МВС і Держпродспоживслужбою. Особливо це стосується проведення масових заходів.

- Обговорювали також один аспект, який досі є актуальним для Тернопільщини – про створення додаткових ліжкомісць на базі спортивних комплексів чи, наприклад, торговельних центрів, - додає Ігор Дем’янчук. – Робота із розробки такого алгоритму вже ведеться. Ми вишуковуємо матеріальні можливості для створення таких об’єктів. Адже ми бачили, як в Італії та інших країнах при великому спалаху коронавірусної інфекції розгортали подібні польові госпіталі. Тернопіль готовий. Я – єдине, сподіваюся, що карантинні заходи дадуть результат, а тому необхідності у створенні госпіталів не буде. .

На цьому засіданні Уряду винесли кілька постанов, у тому числі - про забезпечення киснем. Відтак в межах субвенції регіонам виділять відповідні кошти на ці потреби.

- На Тернопіллі ситуація із централізованим підведенням кисню є однією із кращих, - стверджує заступник голови ОДА. – Зокрема, 518 ліжкомісць із загального числа 1 696 – забезпечені киснем. Тобто йдеться про 41%. Через це наші медики нині мають високий показник щодо ефективного лікування хворих.

До речі, йшлося на нараді і про залучення студентів останніх курсів медичних вузів до процесу лікування хворих на COVID-19. Причина зрозуміла – при ймовірному розгортанні додаткових ліжкомісць наявного медичного персоналу не вистачатиме.

Фото з сайту ОДА, відео зі сторінки Тернопільська обласна державна адміністрація у соціальній мережі «Фейсбук»

Вибір читачів за тиждень

Відео