Орест Сарматський

Понад 370-річний дзвін згадав закатованого у застінках НКВС священика з Тернопільщини (фото)

myslova18-copy

Престольне свято відзначають у п’яти парафіях Тернопільської єпархії УПЦ КП

Сьогодні, 4 грудня Православна Церква вшановує велике двунадесяте свято – Введення в храм Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Цього дня престольне свято відзначають у п’яти парафіях Тернопільської єпархії Української Православної Церкви Київського патріархату, повідомляє сайт єпархії.

Свого часу на честь свята Введення в храм Пресвятої Богородиці освячено храми у Тернополі (мікрорайон «Дружба»), у Куропатниках Бережанського, Дорогичівці Заліщицького, Чумалях Збаразького і Мисловій Підволочиського районів.

Хрест на місці майбутнього Свято-Введенського храму в Тернополі було освячено 27 листопада 2010 року. Нині парафіяни створеної шість років тому тернопільської православної громади возносять молитви до Господа у капличці. За словами настоятеля храму прот. В’ячеслава Кізілова, який є головою ГО “Спілка військових священиків” і старшим військовим капеланом Тернопільської області, храм Введення у храм Пресвятої Богородиці в Тернополі має стати місцем консолідації військових капеланів усіх конфесій задля підтримки морального та духовного стану Українського війська в сучасних умовах.

osv_xresta_vved03-copy
osv_xresta_vved03-copy

Під час освячення хреста на місці майбутнього Свято-Введенського храму в Тернополі, 27 листопада 2010 року.

Церкву Введення в Храм Пресвятої Богородиці в Куропатниках споруджено у 1936-1937 роках за кошти настоятеля Петра Пастуха, згодом закатованого НКВС у Тернопільській тюрмі, і парафіян. Дзвіниця була споруджена ще 1745-го. Сумні дзвони сьогодні зранку нагадали односельчанам про невинно убієнного священика 1991-го при в’їзді в село освячено відновлену каплицю. Цікаво, що вихідцями із села є шість священиків.

kuropatnyky05-copy
kuropatnyky05-copy

У Дорогичівці Заліщицького району храм споруджено 1818 року, у 1995-му – капличку.

У Чумалях на Збаражчині будівництво мурованої церкви розпочалося у 1910 році, завершилося 1912-го.

chumali11-copy
chumali11-copy

У селі Мислова Підволочиського району церкву Введення в храм Пресвятої Богородиці спорудили 1914 року на місці дерев’яної каплички за кошти родини Микити Гораля. 4 грудня 2014 року архієпископ Тернопільський, Кременецький і Бучацький Нестор звершив чин оновлення храму після ремонтних робіт і освятив престол.

Свято Введення в храм Пресвятої Богородиці є особливим також для парафіян собору Борщівської ікони Пресвятої Богородиці. Десять років тому, 4 грудня 2006 року відбулося освячення собору.

Фото: прес-служба Тернопільської єпархії УПЦ КП

Вибір читачів за тиждень

Відео