Понад 70% родин на Тернопільщині народжують разом

1299178_

Статистика свідчить: якщо жінка народжує разом з чоловіком, кількість ускладнень можна зменшити до 70%. Чоловік стає для неї сильною психологічною та фізичною підтримкою. Саме тому медики усім подружнім парам радять партнерські пологи.

Питання відповідального батьківства є дуже актуальним на сьогоднішній день. Саме тому при Тернопільській міській клінічній лікарні №2 створено школу відповідального батьківства, пише gazeta1.

– Школа дає майбутнім батькам розуміння, що таке пологи, як слід поводитись, щоб уникнути ускладнень, тощо. Чоловік є фізичною та психологічною підтримкою для жінки. Також він допомагає медичному персоналу. Медики можуть бути спокійнішими, тому що знають, біля жінки є людина, яка її підтримує, – каже лікар-акушер-гінеколог кабінету планування сім’ї Тернопільської міської комунальної лікарні №2 Іванна Наконечна.

За останні роки в області зросла кількість партнерських пологів. Сьогодні понад 70% подружніх пар народжують разом.

У школі консультують не тільки акушер-гінекологи, а й неонатологи – дитячі лікарі. Вони розповідають, як потрібно доглядати за дитиною, які можуть бути небезпечні стани, як їх уникнути.

Також у школі працюють анестезіологи, які знайомлять жінку з такими сучасними методами обезболення під час пологів, як спінальна та епідуральна анестезія. Ці методи можна застосувати як під час самих пологів, щоб полегшити больові відчуття, так під час кесарського розтину. Жінки відмічають набагато краще самопочуття у післяпологовому періоді.

Також у школі працюють психологи, які проводять групові та індивідуальні консультування вагітних та подружніх пар.

– Розповідаємо, як у післяпологовому періоді уникнути непланової вагітності. Щоб проміжок між вагітностями був хоча б два роки. При кесарському розтині – не менше 5 років, – каже Іванна Наконечна.

Вибір читачів за тиждень

Відео