Понад пів сотні гостей з - за кордону завітали на Тернопілля (фотофакт)

QLrDAokIzJE

Наші сусіди - поляки приїхали сьогодні, 4 вересня у Кременець.

Завітали іноземні гості сюди, аби відзначити 207 - й з деня народження відомого польського поета та драматурга, Юліуша Словацького. Нагадаємо, що у Кременці знаходиться музей цього видатного митця.

9EsIc9EMKFY
9EsIc9EMKFY

W_bKdCIVX9Q
W_bKdCIVX9Q

tVsT3ciAEgg
tVsT3ciAEgg

QSjq7oFSjJc
QSjq7oFSjJc

Довідка.

    200 років тому у місті, захованому поміж гір мальовничого Кременецького кряжу, з’явився на світ один з видатних польських літераторів 19 століття - Юліуш Словацький. Необізнані досі дивуються, Кременець, котрий нині має статус районного центру, міг народити бунтівного поета. Однак ті, хто бував у Кременці й відвідував будиночок Словацького цими днями, мали змогу переконатися – саме тут, і саме таким мав вирости польський романтик з Україною в душі. Юліуш Словацький був сином професора й онуком управителя Кременецького ліцею – освітнього закладу європейського рівня. Кременець називають і «Волинськими Афінами», і «Воротами раю». У вересні 1809 року, коли тут народився майбутній поет, у місті вирувало суспільне й наукове життя. Багата історія краю, його поліконфесійність сприяли творчому розвиткові малого Юліуша,  розповідає дослідниця його творчості, професор Інституту літературних досліджень польської Академії наук Данута Данек.

    Ю́ліуш Слова́цький був один із трьох національних поетів-пророків польської літератури поряд із Адамом Міцкевичем і Зиґмунтом Красінським.

    Словацький – особистість символічна не лише в літературі, а й в історії двох народів. Бо вважав, що має дві батьківщини – Україну і Польщу. Вже живучи поза Україною і в еміграції, куди вимушено потрапив після підтримки польського повстання проти царя, він з великим інтересом вивчав історію України. Його поеми «Вацлав», «Мазепа», «Змій», «Ян Казимеж», створена у Кременці поетична повість «Ян Білецький» та інші базуються на українському фольклорі та козацькій історії. Українські традиції Словацького проглядаються у романістиці сучасних польських авторів.

Вибір читачів за тиждень

Відео