Ростислав Фук

Призначили нового міністра оборони України: що про нього відомо

Ексголова Фонду держмайна Рустем Умєров змінив на посаді Олексія Резнікова

6 вересня Верховна Рада проголосувала за нового міністра оборони — ексголову Фонду держмайна Рустема Умєрова. На цій посаді він замінив Олексія Резнікова, якого за день до того відправили у відставку. Про це пише Суспільне.

Кандидатуру Умєрова запропонував Володимир Зеленський:

Міністерство потребує нових підходів та інших форматів взаємодії — як із військовими, так і з суспільством в цілому, — заявив він та додав, що пан Умєров не потребує додаткових представлень.

Освіта

Рустем Умєров народився у 1982 році в депортації в Узбекистані (на той час — в Узбецькій РСР). В Україну його сім‘я повернулася на початку 1990-х. Умєров закінчив Кримську гімназію-інтернат для обдарованих дітей у Бахчисарайському районі. Був стипендіатом американської «Програми обміну майбутніх лідерів» (FLEX). Вищу освіту отримав в Національній академії управління — диплом бакалавра за спеціальністю «економіка» та диплом магістра — за спеціальністю «фінанси».

У студентські роки брав участь у канадсько-українській парламентській програмі, американо-українській програмі лідерства, долучався до роботи Європейського молодіжного парламенту, Європейського студентського форуму AEGEE та Європейської асоціації студентів-юристів.

Політика

У 2006-му Умєров став радником Мустафи Джемілєва — першого голови Меджлісу кримськотатарського народу. Консультував Джемілєва з економічних, безпекових та політичних питань. З 2007 року Умєров — делегат Курултаю.

У Рустема була шанована у Криму сім‘я. Після окупації півострова він був змушений вивести їх, адже була пряма загроза. Їх попереджали, були сигнали що їх можуть взяти у заручники, — розповідає Джемілєв.

З 2014-го Умєров займався поверненням українських політв‘язнів з рф. Так, у 2017 році за його участі звільнили двох політв‘язнів — Ахтема Чийгоза та Ільму Умерова. Тоді вони з Росії літаком дістались Анкари, а далі до України. Пізніше за таким самим маршрутом, та за допомогою в тому числі й Умєрова, 21 вересня 2022-го в Україну повернули полонених «Азовсталі».

У 2019-му Умєров став депутатом від партії «Голос». У парламенті ініціював кілька законопроєктів, пов’язаних з правами людини. Зокрема брав участь у створенні документа про соціальний захист політв'язнів та їхніх сімей. У 2020 році Умєров розпочав парламентські слухання щодо деокупації та реінтеграції Криму.

99% парламентської роботи Рустема Умєрова стосувалося прав нацменшин, повернення окупованих територій та проведення Кримської платформи, — говорить Ярослав Железняк, однопартієць Умєрова.

У вересні 2022 року Умєров став головою Фонду держмайна. Цю посаду він обіймав близько року. За цей час, за даними Центру протидій корупції дохід від оренди держмайна виріс у понад 3,3 раза, а через продажі об‘єктів Фонд приніс бюджету близько 4 млрд грн, що є рекордним показником за 10 років. Також Сили Оборони отримали 600 тисяч квадратних метрів нерухомості, а конфісковані російські активи почали готувати до продажу через «Prozorro».

Перемовини

28 лютого 2022-го Рустем Умєров разом із міністром оборони Олексієм Резніковим, головою фракції «Слуга Народу» Давидом Арахамією, та радником Офісу президента Михайлом Подоляком вирушив до Гомелю на перемовини між Україною та рф. Серед основних перемовників Умєров був єдиним, хто не займав посаду у Кабміні чи Офісі Президента. В інтерв‘ю Українській правді він пояснив, що голова ОП Андрій Єрмак «порадив його до делегації, як людину, яка має ті навички, які були потрібні на той час».

Ці всі перемовини починались у 2014-му році. З‘явились політв‘язні — це моя основна річ. Я і був тією людиною, яка цим неофіційно керувала. Я знав скільки у нас політв'язнів, скільки нам потрібно адвокатів, з якими адвокатами потрібно працювати, — розповідав Умєров, чому його долучили до делегації перемовників.

Він брав участь й в інших перемовинах з РФ — у Стамбулі, 29 березня 2022-го. Там зокрема розглядали можливість договору про гарантії безпеки України. Володимир Зеленський указом затвердив склад перемовної групи, до якої увійшов і Умєров.

Умєров — толерантний, не запальний, він не буває на емоціях, всіх вислухає. Проте свою позицію відстоює чітко. Я ж теж був причетний до цих перемовин, особливо до тих, що відбувались у Стамбулі. Він гарний перемовник. Прекрасно знає англійську, українську, кримськотатарську, турецьку, російську, — говорить Мустафа Джемілєв.

Джерела з оточення Умєрова розповідають, що він має тісні зв‘язки у Туреччині та країнах Близького Сходу. Зокрема вони допомогли відбутись обміну полонених захисників «Азовсталі». 22 вересня президент Зеленський у відеозверненні подякував команді, яка вела перемовини. Серед них був і Умєров.

Очікування

Одна із функцій Міністерства оборони — забезпечення війська, в тому числі й зброєю від західних партнерів. Так, за каденції Резнікова, зокрема створили танкову та авіаційну коаліції.

Також від Рустема Умєрова очікують, зокрема, подолання корупції у Міноборони. Адже за часів Резнікова було кілька гучних скандалів із закупівлями для Сил оборони. Йдеться, зокрема, про закупівлю харчів за завищеними цінами — так звані «яйця по 17», та про начебто закупівлю зимової форми для ЗСУ, що здорожчала втричі під час доставки. Центр протидій корупції  вважає, що Умєров зміг показати позитивні результати у Фонді держмайна — органі, «який завжди був однією з найбільш корумпованих клоак».

На думку колишнього посла США у Росії Майкла Макфола призначення Умєрова має і політичний підтекст:

Умєров — перший міністр оборони України кримськотатарського походження, тож при ньому «про Крим ніколи не забудуть.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео