Орест Сарматський

Про дуже «скромні» інвестпроекти в аграрній сфері Тернопільщини

0601

Названі ТОП-5 областей України за інвестиціями в агросектор.

В агропромисловому комплексі України за результатами І півріччя 2017 р. реалізується 233 інвестиційних проекти. Загальна вартість інвестиційних проектів становить понад 36,7 млрд грн.

Про це йдеться у повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства України.

агросек02
агросек02

Як зазначається, головним джерелом фінансування капітальних інвестицій залишаються власні кошти підприємств та організацій — понад 76% від загальної вартості.

Вінницька, Одеська, Сумська, Київська та Черкаська області є лідерами серед регіонів із капіталовкладень в аграрний сектор, сумарна частка яких становить 79% до загальної вартості інвестиційних проектів, що реалізуються в АПК країни.

Найбільша активність інвестиційної діяльності у січні-червні 2017 року спостерігалася у Херсонській, Запорізькій, Чернігівській, Полтавській, Кіровоградській областях. Обсяги освоєння капітальних інвестицій у цих регіонах склали понад 1 млрд грн.

Найбільша кількість проектів впроваджується у: Полтавській та Черкаській — по 23 од., Херсонській — 22 од., Вінницькій — 20 од., Київській та Кіровоградській — по 18 од. областях.

Вартість інвестиційних проектів, що реалізуються в регіонах варіюється від 0,9 млн грн до 9,6 млрд грн.

А от Тернопільщина тут, як кажуть, «пасе задніх». Як видно з інфографіки, діє у нас з початку року лише 4 інвестпроекти, у той час, коли на Полтавщині та Черкащині - по 23, у Вінницькій області – 20. Правда, є і Харківщина, де задіяно 2 проекти, але навіщо нам рівнятися на тих, хто відстає? Загальна вартість інвестиційних проектів в аграрній сфері Тернопільщини, які запрацювали у цьому році - 357 млн грн. Це теж один із найменших показників в Україні. І ще. Як видно з інфографіки, Тернопілля, єдина в країні область, де відсутні дані про потреби в інвестиціях та суми освоєння таких коштів, як і кількість робочих місць, створених під час реалізації згаданих проектів.

Отаке. А ви кажете, щорічний міжнародний інвестиційний форум, інвестиційний форум…

Вибір читачів за тиждень

Відео